Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstigsbor sämst på att panta

I fem av sex hälsingekommuner pantar invånarna fler burkar och flaskor än riksgenomsnittet. Men inte i Nordanstig. Det visar siffror som bygger på Returpacks statistik från 2008.

Annons

Ingen av hälsingekommunerna återfinns bland de tio bästa i Sverige men Gävleborgs län, med ett snitt på 154 pantade burkar och flaskor per person, hamnar på sjätte plats i länsstatistiken. Bäst i Gävleborg är Sandviken där invånarna pantar 167 burkar eller flaskor per år, strax före Ljusdal som ligger på 166.

Tvåa bland kommunerna i Hälsingland är Bollnäs, tätt följd av Söderhamn. Hudiksvall hamnar på fjärde plats med Ovanåker och Nordanstig efter sig.

Skillnaderna på kommunnivå behöver inte betyda att invånarna i vissa kommuner är mer eller mindre miljömedvetna än andra.

– Vi vet att de kommuner som har stora handels- och köpcentrum generellt har en fördel jämfört med andra kommuner, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

När tidningen åkte ut till en större mataffär i Hudiksvall för att undersöka varför man pantar, var inte återvinningsaspekten det som stod högst på listan. Olle Resander, Hudiksvall, förklarar.

– Det handlar om att bli av med flaskorna, man har ju ingen plats för dem.

• Så du skulle fortsätta panta även om du inte fick några pengar för flaskorna och burkarna?

– Ja, någonstans måste man göra av dem, säger han.