Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigsbor sämst på att panta

I fem av sex hälsingekommuner pantar invånarna fler burkar och flaskor än riksgenomsnittet. Men inte i Nordanstig. Det visar siffror som bygger på Returpacks statistik från 2008.

Annons

Ingen av hälsingekommunerna återfinns bland de tio bästa i Sverige men Gävleborgs län, med ett snitt på 154 pantade burkar och flaskor per person, hamnar på sjätte plats i länsstatistiken. Bäst i Gävleborg är Sandviken där invånarna pantar 167 burkar eller flaskor per år, strax före Ljusdal som ligger på 166.

Tvåa bland kommunerna i Hälsingland är Bollnäs, tätt följd av Söderhamn. Hudiksvall hamnar på fjärde plats med Ovanåker och Nordanstig efter sig.

Skillnaderna på kommunnivå behöver inte betyda att invånarna i vissa kommuner är mer eller mindre miljömedvetna än andra.

– Vi vet att de kommuner som har stora handels- och köpcentrum generellt har en fördel jämfört med andra kommuner, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

När tidningen åkte ut till en större mataffär i Hudiksvall för att undersöka varför man pantar, var inte återvinningsaspekten det som stod högst på listan. Olle Resander, Hudiksvall, förklarar.

– Det handlar om att bli av med flaskorna, man har ju ingen plats för dem.

• Så du skulle fortsätta panta även om du inte fick några pengar för flaskorna och burkarna?

– Ja, någonstans måste man göra av dem, säger han.

Annons