Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstigsbor företagsammast

Nordanstigs kommun har Gävleborgs mest företagsamma befolkning. Även vad gäller kvinnligt företagande är kommunen länsledande.

Gävleborg har fått nära 300 fler företagsamma invånare under 2013, det konstaterar Svenskt Näringsliv. 20 200 länsinvånare är företagsamma, vilket 1,4 procent mer än 2012. Trots detta tillhör länet rikets minst företagsamma regioner.

Däremot ligger Nordanstig högre än riksgenomsnittet, 12.1 procent. Med 14,2 procent är kommunen bäst i Gävleborg. Också kvinnligt företagande får höga siffror. 8,0 procent av nordanstigskvinnorna är företagsamma, något högre än rikssnittet: 7,3.

Margaretha Fredholm, med företaget Ekonära, är ledamot i styrelsen i Nordanstigs Företagarförening och i kommunens näringslivsråd:

– Verkligen jättekul! Det finns väldigt många starka kvinnor som driver företag här och att det smittar av sig och inspirerar flera.

Har något speciellt hänt den senaste tiden?

– Både Tillväxtverkets projekt Styrkraft för kvinnor i gröna näringar, liksom att nätverket Q i företagarföreningen, kan ha spelat stor roll. Samverkan där man stöttar och inspirerar varandra, nätverkar och delar med sig av erfarenhet och kunskap är jätteviktigt - alla måste inte uppfinna hjulet, och utan samverkan kör alla sitt eget race och plogar upp sin egen fåra på åkern.

Varför ligger Nordanstig så här högt?

– Det vet jag inte, men kanske har många börjat i liten skala och kan så småningom leva på företaget, kanske till och med anställa. Vissa flyttar hit för att få livskvalitet. Andra, som bor här, ser möjligheter och startar eget. Ett bra exempel är de sociala företagen, där människor kan få en meningsfull sysselsättning. Och det är kul att vi har många konstnärssjälar, liksom att många unga provar på att starta eget.

Vad gör du för att näringslivsrådet ska bli bättre på att stötta?

– Jag jobbar för att nya företagare ska hitta nätverken som finns, för jag tror det behövs mer kommunikation, så man vet vem man kan vända sig till. Det kommer inte att komma någon som startar ett stort företag, så det gäller att stötta dem som vågar starta och hjälpa dem orka leva igenom de första åren.

Fotnot: Kriterier för att räknas som företagsam: Personer med F-skattsedel, delägare i aktivt handelsbolag, vd:ar eller ordinarie styrelsemedlemmar i aktiva aktiebolag.