Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstigs socialtjänst hinner inte med handläggningen – barn får vänta på fosterhem

Socialtjänsten har svårt att rekrytera och utredningar släpar efter. Nyligen fick politikerna i Nordanstig ta del av en rapport om ett tiotal ärenden som inte hunnits med inom lagstadgad tid.

Individ- och familjeomsorgen, IFO, ska återkommande rapportera läget på enheten Barn- och familj när det gäller rättssäker handläggning till ansvariga politiker. Nyligen presenterades en sammanställning där åtta utredningar gällande barn och unga inte färdigställts inom de fyra månader lagen föreskriver. För närvarande finns tio barn i behov av särskild förordnad vårdnadshavare där utredning ska dokumenteras.

Läs mer om hur man försöker hinna med ärenden med hjälp av konsulter.

Socialchef David Lindqvist bekräftar att situationen är ansträngd men bedömer att inga barn farit illa.

– Akuta skyddsbedömningar görs alltid skyndsamt i varje enskilt fall. Även om vi inte håller tidsramen fyra månader, bedömer jag att barn inte farit illa. Det finns inget ärende vi inte åtgärdat, men fördjupade utredningar släpar efter. Situationen är långt ifrån unik men vi behöver såklart kommunicera ut läget.

Läs om hur en särskild grupp inrättats för att följa upp ärenden bättre.

Hur ska ni hantera det?

– Vi vidtar flera åtgärder. Sedan 11 april köper vi tre tjänster av socionomkonsulter. De avlastar enheterna barn- och familj, ensamkommande och försörjningsstöd. Under tiden pågår rekrytering av socialsekreterare på vakanta tjänster. Jag tycker att vi ändå har en god kontroll över situationen även om det såklart är ett allvarligt läge.

Vad är orsaken till att ni hamnat här?

– Högt ärendeinflöde efter jul samt att vi inte lyckats få tag i konsulter, och inte heller kunnat rekrytera den personal vi behöver, är delorsaker.

Ni hittade ingen IFO-chef, hur blir det nu?

– Det är svårt för lilla Nordanstig att locka socionomer, som är en bristvara. Förra året kämpade vid med besparingskrav, så blir det också framöver. Detta är inte en enkel fråga med en enkel lösning. Vi gör omtag i IFO-chefsrekryteringen nu och förlänger vid behov kontrakt med konsulter.

Kan ni locka hit rätt kompetens?

– Vi har satsat i årets lönerevision med lönepåslag uppemot 4-5 procent för socialsekreterare. Vi har jobbat mycket med arbetsmiljön och organisation och jag upplever ändå en bra känsla i organisationen. De som jobbar här trivs och mår så bra det går i den tuffa situation som ändå råder – men som sagt var är situationen långt ifrån unik. Vår kommun måste ta grepp om frågan på ett övergripande plan. Kompetensförsörjning är en av Nordanstigs, länets och landets största utmaningar de närmaste åren.