Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstigs kulturliv kartlagt

En ny rapport konstaterar att Nordanstig har ett rikt kulturliv, trots lite kommunala bidrag till kulturutövarna.

En kulturinventering i Nordanstig har gjorts för att politikerna och tjänstemännen ska få en bild över de personer, grupper och företag som är aktiva inom kulturnäringen i kommunen. Underlaget som tagits fram ska även användas för att utveckla kulturlivet.

Rapporten visar en kartläggning över vilka som är engagerade i kulturlivet och vilket utbud som finns i kommunen. I rapporten konstateras det att Nordanstig har väldigt många föreningar och ett rikt kulturellt föreningsliv och att flera framgångsrika kulturutövare bor i kommunen. Det konstateras också att kommunen satsar mindre offentliga medel än andra jämförbara kommuner på kulturlivet. Flera kulturutövare har intervjuats för rapporten och flera av dem säger att de önskar mer bidrag från kommunen för att kunna utveckla sina verksamheter.

I rapporten framgår det att potentialen i Nordanstigs kulturliv är mycket stor. I rapporten konstateras det också att flera kulturutövare har nått betydande framgångar långt utanför kommungränsen och att många kulturutövare marknadsför kommunen nationellt. I rapportens sammanfattning konstateras att flera föreningar har utvecklat sin verksamhet under flera år och nått stora framgångar, men att föreningarna fortfarande tampas med problemen att ha en stabil ekonomisk grund att stå på. Rapportens författare, Kjell-Åke Hamrén projektledare för Kulturbanken, skriver att kommunen måste jobba tillsammans med kulturutövarna för att ge dem det stöd och verktyg som krävs för att de ska kunna nå sin fulla potential som kommunens ansikte utåt.