Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstigs kulturkämpe blir Arbogabo

Gudrun Wikén lämnar Norrhälsingland efter 40 händelserika år och blir Arbogabo.

– En kulturkämpe av renaste vatten. Hon har gjort enastående insatser, hyllar Nordanstigspolitikern Boerje Bohlin i Bergsjö.

Annons

Vid kommande månadsskifte går sista flyttlasset för Gudrun Wikén och hennes sambo Håkan Westberg. Huset är sålt och nu väntar renovering av en fyrtiotalsvilla i den idylliska staden vid Arbogaån.

– 1 oktober är av gammal hävd det datum när tjänstefolket brukade bryta upp och byta husbonde och bostad, skämtar Gudrun Wikén.

Bakgrunden till det välkända Högenparets flytt är en helt annan. Båda två har sina barn och barnbarn i Stockholms - och Mälardalsområdet. Att bo i södra Västmanland är då en utmärkt utgångspunkt har de resonerat.

– Men det känns givetvis vemodigt att ge sig iväg. Jag har ju verkat här i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Kom hit som småskollärarinna i Älvvik och fortsatte i det yrket i 22 år, berättar hon.

Gudrun Wikén avancerade till skolledare och var rektor på Backens skola i Harmånger under ett antal år.

Men det är som ivrig och entusiastisk kulturarbetare hon gjort sig mest känd i bygden. Hon blev konstföreningens ordförande och drog igång en växande verksamhet. Lokala konstnärer och hantverkare lyftes fram. På Bergsjö bibliotek öppnades en konsthall genom hennes försorg.

– Hon ordnade en rad fina utställningar, somalla fick berättigad uppmärksamhet, säger Boerje Bohlin.

Det var många som saknade Gudrun Wikén under årets upplaga av Bergsjö skördefest. Hon tycker själv det var trist att hon inte kunde vara på plats i hembygdsgården.

– Det evenemanget får jag nog kalla min baby. Men jag är inte oumbärlig. Trädgårdsföreningen består av idel duktiga kvinnor.

Hon delar intresset för lokal historia med Håkan Westberg. Båda forskar i och skriver om Högens utveckling under två sekler. Håkan Westberg drev projektet att lyfta fram Sågudden.