Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinande vind och gör alla till vinnare

/
  • Goda relationer kan uppstå om människor får något tillbaka då vindkraftsexploatörer bygger i bygden, tror Anders Bergström, Eolus vind.
  • I Annsjöns byalag kommer man att få vara med och dela på en del av bygdepengen - något Anna-Karin Johansson tycker känns positivt.

Nu ska vinden få fart på Nordanstigs byar. Eolus vindkraftverk ska ge tillbaka 135 000 årligen i tio år.

Annons

Då Eolus började planera nio verk i Knoppe ingick inte bygdepengen i diskussionen, så kommunens diskussion om en procent av avkastningen kommer inte att uppnås.

– Vi avsätter 15 000 per verk och år de första tio åren. Därefter dubblas summan till 30 000, säger Anders Bergström, kontorschef Eolus Vind, Falun.

– Med en fast summa kan vi garantera beloppet mot låga elpriser och dåliga vindår. Nu vet alla vad de har för möjligheter.

Anders Bergström vill se en bygdepeng som goda relationer - inte bara med markägare och kringboende, utan med hela kommunen.

– Vi vill bidra till en positiv utveckling i byarna och går en medelväg. 1/3 av summan läggs i en särskild pott, där föreningar i hela kommunen kan söka. Med det vill vi bidra till en positiv utveckling även där vi inte är verksamma. I Brännåsen delar bygdeföreningarna på de andra 2/3 och för Nyvallsåsen/Mörkåsen blir det byalagen i Knoppe och Annsjön som delar på 2/3.

Ytterligare ett möte hålls 1 mars.

Mer läsning

Annons