Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill tänka utanför boxen

/
  • Nu vill en grupp i kommunhuset bli självstyrande – och inte tillsätta kanslichefsposten.

"Vi vill följa kommunfullmäktiges beslut och bilda en självstyrande grupp för webb och kommunikation" skriver tre kommuntjänstemän i Nordanstig i ett motförslag till en tänkt personalminskning.

Annons

Utifrån lagt besparingspaket ska Nordanstigs kommun sänka årliga utgifter med 50 miljoner från 2018 . Bland annat återtillsätts inte vissa tjänster efter avgångar, och vissa enheter nedbemannas. En av dessa är webb/kommunikation, där två årsarbetare föreslås sparas bort.

Detta gör nu att enheten själva lämnat motförslag, sedan kommunfullmäktige, KF, i våras klubbade Petra Modées, (V), motion om självstyrande grupper.

"Inom bland annat kommunledningskontoret har vi blivit uppmanade att tänka 'utanför boxen' och gör det nu" skriver tjänstemännen, som ger den framtagna nulägesanalysen och konsekvensbeskrivningen tummen ner. I stället vill de bilda en självstyrande grupp och föreslår dessutom att kommunen inte tillsätter den chefstjänst som nu blir ledig med ny chef på hel- eller deltid, utan i stället anställer en "mindre kostsam tjänsteman".

De önskar få prova en självstyrande grupp "eftersom vi inte längre varken känner trivsel, arbetsglädje eller motivation i vår organisation" och förhoppningen är att såväl delaktighet, ansvar och arbetsglädje som kvalitet kan öka med denna arbetsmetod.

Petra Modée, som tycker det är spännande att en grupp nu vill jobba utifrån hennes förslag:

– Syftet var att det skulle kunna tillämpas inom flera enheter, därför var det inget detaljpreciserat i fråga om arbetsmetoder.

Vid senaste KF frågade Modée hur långt motionen hunnit, och fick svaret att frågan ligger hos ledningsgruppen.

Mer läsning

Annons