Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi tycker det är fruktansvärt dåligt"

/
  • Agneta Iveslätt tycker inte kommunchef Fredrik Pahlberg säger sanningen om Björkbacken.

Då Björkbackens nedläggning klubbades, överklagades beslutet av Hasselaborna. Nu har de yttrat sig till förvaltningsrätten inför förhandlingarna.

Annons

– Vi är glada att lagligheten i detta prövas, säger Agneta Iveslätt Boman, en av de Hasselabor som överklagat kommunfullmäktiges beslut från den 7 april i år, att som en del av besparingsplanen successivt tömma, och sedan stänga äldreboendet Björkbacken i Hassela.

Förvaltningsrätten – som fått ett yttrande från Nordanstigs kommunchef, Fredrik Pahlberg – begärde in yttrande från Hasselaborna också, och Agneta Iveslätt såg till så det inkom i rätt tid.

– Alla ord vi valt att ta upp är det som kommunchefen hävdat är orsak och grund till beslutet. Vi bemöter på punkt efter punkt det han påstår. Han hävdar att det finns en överkapacitet i kommunen. Om det är sant – varför har då ingen av de boende i Hassela kunnat flyttas än? De är kvar allihop, trots att det var så bråttom med samtal om flytt med de anhöriga.

– Vidare säger han att stängningen av Björkbacken skulle spara 9,8 miljoner åt kommunen. Men omsorgsutskottets ordförande Åke Bertils, (S), har erkänt att hemtjänstkostnaderna kommer att öka i stället. Kommunen har inte analyserat sin hemtjänst, vi tycker det är så fruktansvärt dåligt berett! Politikerna hade bestämt sig för att stänga redan förra sommaren, men fick backa inför valet – sen gjorde de så här. Det är så oförskämt, säger Agneta Iveslätt, som anser att kommunen nu försöker rättfärdiga ett förhastat, oövertänkt beslut.

– Både boende, anhöriga och personal, liksom Hasselaborna är illa berörda av detta – man känner sig överkörd och nonchalant behandlad.

Mer läsning

Annons