Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för vatten från soptippsområde

/
  • Carina Olsson, (C), avråder från bevattning om man inte vet varifrån vattnet kommer.
  • Trimavavallens grusplan ligger där Bergsjöborna tidigare slängde sina sopor.

Vatten som passerar Trimavallen, där Bergsjöbornas soptipp låg, används av villaägare att vattna med. Detta har fått kommunpolitikern Carina Olsson, (C), att reagera.

Annons

Platsen kallades allmänt "bränngropen" eftersom rivnings- och hushållsavfall av alla slag slängdes och brändes där, 1979 stängdes tippen och en grusplan anlades, som Bergsjö IF nu använder.

Förbi området rinner vatten och på ett ställe, där vatten samlas, har någon lagt en slang, ställt en pump och dragit fram till ett villaområde intill. Vattnet används till trädgårdsbevattning, och Carina Olsson, (C), ersättare i miljö- och räddningsnämnden, blev nyligen kontaktad av en person som upptäckt detta.

– Det är inte alls bra. Vattnet kommer från marken där soptippen tidigare låg, och området finns i länsstyrelsens rapport från 2009, där man granskat förorenade områden i Gävleborgs län, säger Carina Olsson, som kontaktat miljökontoret och hoppas få återkoppling när ordinarie miljöinspektör är tillbaka.

I länsstyrelserapporten (2009:9) bedöms sannolikheten för farliga föroreningar som stor, och förutsättningarna för spridning i mark- och grundvatten som stora: "Deponins läge i anslutning till tätbebyggt område, närheten till skola och idrottsplatsområde på deponin gör att känsligheten betecknas som mycket stor. Sammantaget utför deponin mycket stor risk (riskklass 1) för människa och miljö" skriver man i rapporten.

– Jag skulle inte använda det här vattnet till något, i synnerhet inte till att vattna trädgårdsland med grönsaker och annat i. Mitt råd till alla som tar vatten från bäckar, åar eller andra vattendrag är att noga kontrollera var vattnet kommer från.

Mer läsning

Annons