Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje anställd i pension om tio år

För Nordanstigs kommun väntar stora pensionsavgångar de närmaste tio åren. Fram till år 2020 har 33 procent av dagens kommunanställda fyllt 65 år.

Annons

– Vi måste arbeta så att vi ska kunna konkurrera om arbetskraften, säger Karin Bohlin, förvaltningschef.

Nordanstigs kommun hade den första mars i år 705 anställda. Av dem är det 232 personer som uppnår 65 års ålder innan 2020. Kommunen har gjort en sammanställning och i den räknat på att de anställda väljer att gå i pension när de fyller 65 år. Enligt sammanställningen kommer 33 procent av dagens anställda ha gått i pension till 2020.

– Det här är ett nationellt problem. Och vi måste jobba för att skapa attraktiva arbetsplatser så vi kan konkurrera om arbetskraften främst mot de närliggande orterna, säger Karin Bohlin.

En stor pensionstopp blir mellan åren 2013-2015 då drygt 75 kommunanställda förväntas gå i pension i Nordanstig. En annan pensionstopp kommer 2018-2020 då nästan 80 personer kommer gå i pension.

– Vi försöker idag vara med i olika projekt, som till exempel alternativa driftsformer. Vi hoppas att det ska generera till positiva inslag i den kommunala verksamheten, säger Karin Bohlin.

Inom omsorgsyrkena kommer det krävas flest rekryteringar under de närmaste tio åren. Totalt kommer 71 undersköterskor och vårdbiträden att fylla 65 år innan 2020. Störst förväntas pensionsavgångarna bli 2017 och 2018.

– Det är inom vård och omsorg som jag är mest oroad, säger Karin Bohlin.

Mer läsning

Annons