Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägsamfällighet ska bildas för den förlängda Kustvägen

Innan sommaren ska den faktiska diskussionen om finansiering av en förlängd Kustväg vara igång - då ska nämligen en vägsamfällighet bildas.

Annons

– Det är roligt att det börjar falla på plats nu - vi har ju hållit på så många år, tycker Thord Wannberg, ansvarig tjänsteman för vägprojektet förlängd Kustväg.

Sträckan som diskuteras är Lönnånger - Mellanfjärden - Morängsviken. För närvarande pågår kommunikation med lantmäteriet, som ska fastslå andelen mark varje fastighetsägare längs den aktuella sträckan äger.

Kommunen och fastighetsägarna är ansvariga för att finansiera vägbygget. Det har hållits flera samråd med information till berörda parter.

– Åtminstone vad gäller stugägare på Lönnångerssidan vet vi att de är positiva, och ambitionen är vi innan sommaren ska hålla ett möte och bilda en vägsamfällighet. Detta är nödvändigt, eftersom det måste finnas en vägsamfällighet om man ska söka bidrag från Trafikverket.

Statliga bidrag täcker oftast mellan 60 - 80 procent, hur det blir i detta fall är ovisst. Den uppskattade totalkostnaden ligger på under två miljoner, och Thord Wannberg är hoppfull vad gäller arbetets framåtskridande:

– Min önskan är att komma igång med vägbygget nästa år. Hela samhället tjänar på detta. Utmaningen blir att balansera naturintressen mot samhällsnyttan. Och önskvärt är förstås att man även ska kunna röja så att det går att se kusten från Kustvägen.

Mer läsning

Annons