Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väghyvel stod still trots kaotiska vintervägar

/
  • Här vid gården i Östergrängsjö står den väghyvel som trafikanterna på länsvägarna efterlyst. NCC Roads satte in en Huddig - grävare med påkopplad hyvel. Resultatet blev därefter.

Allmänhetens och yrkeschaufförernas kritik mot den bristfälliga hyvlingen av länsvägarna genom Nordanstig har varit skoningslös.

När situationen var som mest kaotisk mellan Bergsjö och Hassela och mellan Bergsjö och Ilsbo stod en stor och komplett väghyvel still utan uppdrag hos Swedlunds i Östergrängsjö.

– Oacceptabelt. Jag har kontaktat Trafikverket, säger kommunalrådet Stig Eng, (C).

Annons

Han liksom alla trafikanter på länsvägarna 307 och 758 har reagerat kraftigt. På trettonafton var måttet rågat för Stig Eng när han körde mellan Vattlång och Bergsjö:

– Bedrövligt. Det hade skett en allvarlig olycka i Bergvik innan jag passerade. Incidenterna ska ha varit många.

Mats Svedlund är ägare till Svedlunds Entreprenad. Han berättar att man i år har tillgång till två kompletta maskiner. En i egen ägo som står i ständig beredskap i Sundsvall. Uppdraget åt Sundsvalls kommuns gatukontor utförs maskinföraren Roger Svedlund från Grängsjö.

För att täcka in efterfrågan på hemmaplan har en liknande väghyvel hyrts in. Först i förra veckan tog NCC Roads in Svedlund för att hyvla Sörfjärdenvägen, vägen mot Tjärnvik/Norrfjärden och genom Gnarp.

Trafikverkets driftledare Tommy Färlin ser två huvudorsaker till det besvärliga väglaget i vinterns inledning:

– Ett extremt växlande väder. Stormen Dagmar fick stora verkningar och gjorde det svårt att få tag i maskiner.

Varför Svedlunds väghyvel samtidigt stod utan uppdrag vet han inte.

Mer läsning

Annons