Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad heter skolhuset på Vade 14:1?

/
  • Men... – Det ska vara Älvvik, säger Boerje Bohlin tvärsäkert.

Kulturkännaren och dito kunnaren, Boerje Bohlin, är helt säker på namnet på den numera namnkunniga skolan:

– Den heter Älvvik!

Annons

Då kommunstyrelsen nyligen skulle besluta om försäljning av skolhuset på fastigheten Vade 14:1, kallades skolan Ällvik, såväl i handlingar som på karta. Fastighetsmäklaren som utannonserade fastigheten, och busshållplatsen har valt samma namn.

Men även Älvvik, Elfvik, Älvik och Ellvik förekommer.

Ursäkta, men vad ska egentligen före detta skolan vid Vadeån kallas?

– Jag har gått upp till femte klass på skolan, och jag är uppvuxen där, i Älvvik - och det heter Älvvik! säger en mycket bestämd ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, Borje Bohlin, (S), tillika lokalhistoriker med gedigen kunskap om Bergsjöbygden.

– Ån kallades tidigare älv, det kan man se på platser som Älvsund med flera. Elfvik är en gammal stavning av Älvvik, som platsen där skolan ligger alltså heter.

Att X-trafik kallar platsen för Ällvik på sina skyltar, vilket även fått kommunen att i sin information för bussåkande skolelever relatera till hållplatsen Ällvik, avfärdar han,

– Det är ju landstinget som driver lokaltrafiken, och det här visar ju hur mycket de vet.

– Någon har missuppfattat det hela. Man har dragit ihop - assimilerat - Älvvik så att ett av v:na inte hörs, och så blev det Ällvik.

I handlingarna till nästa kommunfullmäktigesammanträde har namnet ändrats på de flesta ställen. Utom på själva kartan över fastigheten...

Mer läsning

Annons