Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gäller efter Vade, 40, 50, 70 eller 80?

/
  • Kommer man in mot Bergsjö österifrån är det uppenbart att när man passerat kyrkan är det 40. Likaledes ser man 40-skyltarna när man rullar in söderifrån.
  • Men. Vad gäller om man kör FRÅN skolan och ner mot centrum?
  • Eller om man kör av väg 307 vid Vade? Det är 80 på 307:an, men förbi Svanbacken saknas skyltar - då gäller normalhastighet 70, men, tar man vänster över bron, är det då 70 fram till centrum där det är 30? Ingen verkar veta.

Nordanstig har inga tättbebyggda områden. Därför varierar hastigheten från gata till gata. Förvirrande, anser trafikanterna.

Annons

Alla som svänger av från 307, vid Vade, kan köra 80 igenom nästa hela centrala Bergsjö, eller möjligen 70. Från övriga håll passerar man däremot 40-skyltar.

Men, på smågatorna gäller 50, utom kring skolan och kring stationshuset där det är 30. Så, hur många hastigheter finns det - och varför?

– Det här är konsekvenserna av att kommunen inte beslutat om tättbebyggt område i Bergsjö. Nordanstig har inga tättbebyggda områden överhuvudtaget. Vi har inte tagit något helhetsgrepp i Nordanstig, bara handlagt sträckor länsstyrelsen beslutat om. Det är litet tokigt att det inte är tättbebyggt område i Bergsjö, då hade det varit 50 i hela byn, säger trafikingenjör Fredrik Jansson, Trafikverket region mitt.

Kommunalrådet Stig Eng, (C), som hela vintern fått besvara frågor rörande vägarna, har själv lagt märke till att det är både 30, 40 och 50 och förstår förvirringen:

– Nordanstig har ingen egen trafiknämnd, så frågorna kommer aldrig upp på vårt bord. Det låter mycket märkligt, och jag har sett när jag kör in söderifrån att det är 50 på vissa vägar och 40 genom centrala Bergsjö. Jag får titta på den här frågan och lyfta den.

Mer läsning

Annons