Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om macheteman kan ha blivit fel

Socialstyrelsen ska komplettera utredningen om machetemannens psykiska hälsa. Mannen säger att han inte medverkade tillräckligt.

Annons

Det var i mars som 33-åringen högg en kvinna i Sundsvall med machete. Han körde sedan söderut på E4 och mellan Jättendal och Harmånger hotade han till sig en minibuss från elever och deras lärare. När han greps utanför Hudiksvall hade han knivskurit en hund som fanns kvar i minibussen.

I juli dömdes mannen till åtta års fängelse av Hudiksvalls tingsrätt. Han dömdes för bland annat mordförsök.

Innan rättegången och domen hade 33-åringen från Västernorrland genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Den visade att mannen led av en psykisk störning, men att den inte betraktades som så pass allvarlig att mannen skulle dömas till vård i stället för fängelse.

– Det går inte ihop, säger hans försvarsadvokat K-G Myhrberg. Samtidigt vet vi att han är i så dålig psykisk form att han inte kan vistas på häktet.

När machetemannen överklagade till hovrätten begärde han att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska den rättspsykiatriska utredningen.

– Han sa själv under rättegången i tingsrätten att han inte på ett ärligt sätt medverkade i utredningen, konstaterar K-G Myhrberg.

Hovrätten har gått med på mannens begäran och gett i uppdrag till rättsliga rådet att avge ett yttrande. Rättsliga rådet har i sin tur beslutat att utredningen ska kompletteras med ett yttrande från en specialist i rättspsykiatri.

Machetemannen förvaras nu på den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Rättegången i hovrätten var planerad att hållas på fredag, men har flyttats till oktober eftersom utredningen ska kompletteras.

Mer läsning

Annons