Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UK - en nämnd i kaos

/

Fyra miljoner back i fjol, och lika mycket i år. Nej, UK-nämndens ordförande har det inte lätt under sitt sista halvår.

– Jag vet inte hur det blir med nämnden, säger Boerje Bohlin.

Annons

Redan i maj 2012 började budgetarbetet och det stod då klart att det var nedskärning som gällde. När ramen skulle sättas i augusti kom ytterligare sparkrav, och när man nästan var nere i angivna ramar.

– Då kom ännu en besparing och sedan blev läraravtalet klart och vi skulle betala två miljoner i lärarlöner retroaktivt. Dessutom kostade verksamheten för barn med speciella behov 2 miljoner mer än budgeterat, och sådant måste vi betala, säger Boerje Bohlin, (S), ordförande i nämnden för utbildning och kultur, UK.

– Det är nya direktiv hela tiden. Vi ska ha nästa sammanträde i nämnden 11 februari, och måste då diskutera ytterligare besparingar. Vi måste spara 3,5 miljoner direkt, det är vad ökade lärarlöner kostar.

Hur ska det gå till?

– Får jag inte med övriga i nämnden på en nedläggning av Fröstuna vet jag inte vad som ska hända, då får de andra ta ansvaret.

Löser det problemen?

– Det vet jag inte. Nämnden ska ju bara finnas kvar till sista juni, utifrån omorganisationen.

Carina Olsson, (C), är en av de UK-ledamöter som säger nej till nedläggning av Fröstuna. Hon är oroad över de ständigt återkommande nedläggningsdiskussionerna:

– Allt det här tjafset gör att elever ställer sig i kö till friskolor i andra kommuner. Lägger vi ner Arthur Engberg åker hasselaeleverna över skogen till Matfors, läggs Ilsbo ner åker de eleverna till Hudik... Vi måste ha hela bilden klar för oss, och se vilka konsekvenser skolnedläggningar får för kommunens struktur.

Mer läsning

Annons