Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt och förtätat i episk utställning

/
  • Jonas Pettersson har själv hängt Tomas Colbengtsons verk i Langsbo konsthall, eftersom konstnären inte har möjlighet att komma.
  • Tomas Colbengtson: Klassificering.

Som en isande februaristorm drog den svenska, rasbiologiska klassificeringen in i samernas land för 200 år sedan. Om detta, och om samers livsförutsättningar, berättar Tomas Colbengtsons bilder.

Annons

Den germanska rasen skulle skiljas från samerna, kyrkans svartrockar förbjöd nåjder, trummor och traditioner, utanpå detta kom skolreformen 1913, med nomadskolor. Samiska skolbarn fick inte bo hemma – och förbjöds även tala sitt modersmål. Detta bildar ett mörkt perspektiv i bilderna Tomas Colbengtson från Björkvattnet i Tärnaby nu ställer ut i Hassela. I utställningen ingår ett 20-tal verk, grafiska arbeten på papper, plexiglas och aluminium. Silversjok flyter kring fjällen, och så: den svenska, skamliga historien... Vidderna, verkligheten och vetenskapens värderingar flyter samman i episka berättelser, i ordets mest sanna betydelse.

Jonas Pettersson, som driver Langsbo konsthall:

– När jag bokade förra året hade han bara en utställning bokad under sommaren, men plötsligt blev det många fler: Stockholm, Melbourne och Grönland... Tyvärr är han själv inte med – han har en stor utställning i Berlin just nu. Men det är fantastiskt roligt att få visa detta!

Vernissagen, 16 juli, blir tämligen annorlunda, en kvällssammankomst där gruppen Stuoris ja Bálddonas (stor och skrämmande på samiska) ger konsert. Deras musik innehåller blues, rock och traditionell jojk, utan att vara det ena eller andra.

– Min fru Sofie, som jobbar med en doktorsavhandling om samisk kultur, har Krister Stoor, fil dr i samiska vid Umeå universitet, som handledare. Han jojkar i gruppen, och det var han som berättade om konstnären.

Utställningen pågår till den 9 augusti.

Mer läsning

Annons