Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för hemtjänsten i snöovädret

/

Helgens plötsliga snöstorm ställde till det för hemtjänsten med flera dikeskörningar och uteblivna besök till följd.

Annons

Natten mellan fredag och lördag fick Ulla Henriksson och Gunmarie Stridh i hemtjänstens nattpatrull larm från Hassela där en äldre kvinna hade ramlat. Väl framme möttes de av en snövägg. Klockan var fyra på natten, men de lyckades hitta en traktorförare inne i byn som hjälpte dem med plogningen.

– Vi tänkte att vi måste lösa det här. Hon låg golvet och hade väntat på oss i två timmar. Hade vi inte hittat traktorn hade hon fått ligga kvar till morgonen efter, sade Ulla Henriksson.

Två planerade tillsyner under natten fick de ställa in på grund av vädret.

– När det är klass ett-varning borde det bli resursförstärkning, sade Gunmarie Stridh.

Gunilla Thyr på hemtjänsten i Hassela lyckades inte heller komma fram till alla brukare. Själv åkte hon i diket två gånger på grund av halkan och snön.

– Först var jag nästan beredd att ge upp även om jag visste att de satt och väntade på mig. Men sedan fick jag hjälp av traktorer. Jag har kört fast tidigare också, men då var vi två som jobbade och det kändes tryggare, sade hon.

Större delen av hemtjänstpersonalen i kommunen lyckades ändå ta sig ut till sina brukare, men kampen mot snön var tuff.

– Det var oplogat på många ställen och allt har tagit längre tid, sade Mia Råbom, på hemtjänsten i Bergsjö.

– Vi har fått skotta en hel del, för Nordanstigsbostäder verkar ha tagit helg. Men vi måste ju komma ut ändå, sade Ann-Kristin Jouaud på hemtjänsten i Gnarp med omnejd.

– Den här årstiden är tuff för oss, räddningen är att vi har väldigt bra bilar, sade Birgitta Berglund, på hemtjänsten i Harmånger med omnejd.

Enligt Maivor Forsberg, en av enhetscheferna för hemtjänsten i kommunen, är personalen van vid snö och vinter.

– De är superduktiga på att sig fram, men ibland går det inte ändå. Då får man se om man kan ge hjälp per telefon eller ringa närstående, sade hon.

Enligt henne kollar de vädret innan, samarbetar med räddningstjänsten och tar ibland in extra personal. Men hon tror inte att mer personal hade löst situationen under fredagsnatten.

– Även om fler bilar hade varit ute hade det varit svårt att komma fram då det var oskottat, sade hon.

Hemtjänstpersonalen är mer utsatt i dag, då Landstinget sade upp sitt avtal med en sjuksköterskebil för knappt ett år sedan.

– Det har blivit stor skillnad med bara en bil. Det inte går att planera då man aldrig vet vilka larm det blir. Men det är kostnader som styr, sade hon.

Mer läsning

Annons