Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare bygd med ökat samarbete

/
  • Kristina Holgersson och Monica Olsson ger Nordanstigsborna ett löfte: bättre trafiksäkerhet – mer trygghet.

Nytt poliskontor och säkrare trafikmiljö ska det bli i Nordanstig, det lovar nu kommunen och Polisen. Samtidigt upphör Nordanstigs trygghetsvandringar, på grund av klent intresse.

Annons

Själva löftet kan tyckas alldeles självklart, men nu är följande satt på pränt och undertecknat: "Nordanstigs kommun och polisen lovar att arbeta för att förebygga brott och öka tryggheten i Nordanstigs kommun."

Därmed är Nordanstig först ut av hälsingekommunerna att underteckna ett så kallat medborgarlöfte mellan polis och kommun.

– Vi har tagit fasta på att medborgarna gett uttryck för att de skulle vilja ha ökad polisiär närvaro i kommunen och att de känner oro över vissa trafiksituationer. Tillsammans lovar vi nu åtgärder som ska bidra till ett ännu tryggare Nordanstig, säger Kristina Holgersson, lokalpolisområdeschef i Hälsingland.

Dokumentet utlovar fler trafikkontroller samt att Polisen tillsammans med andra intressenter ser över Nordanstigs trafikmiljö. Exakt vad detta innebär återstår att se.

Först i fjol fick Nordanstig lokala trafikföreskrifter .

En mer märkbar förändring blir nog det nya poliskontor med ökad tillgänglighet för medborgarna som utlovas.

För kommunens del fortsätter det brottsförebyggande arbetet, dock med förändrade rutiner. De återkommande trygghetsvandringarna i olika kommundelar upphör, i stället får medborgarna själva anmäla skador, fel och tips om förbättringar, meddelar BRÅ och folkhälsorådet på kommunens hemsida.

Kommunalrådet Monica Olsson, (S), ordförande i BRÅ, brottsförebyggande rådet, förklarar:

– Det kommer inte så mycket folk till trygghetsvandringarna. På något ställe har ingen allmänhet alls kommit.

Och om man vill att det ska bli vandringar?

– Då kan man arrangera dem själv, eller i någon förenings regi, eller höra av sig så kan vi komma och vandra. Och vi kommer ju att fortsätta med nätverksträffarna med byavakter, grannsamverkan, föreningar och andra.

Mer läsning

Annons