Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tradition, trivsel och trend på stickkafé

/
  • I Jättendal stickades det i påskveckan. Anita Johansson, Kerstin Larsson, Inger Enros, Karin Lundin, Britt-Marie Johansson, Karin Norman, Lena Bjelmehag, Anna Andersson och Yvonne Kardell träffades och trivdes.
  • Det är ok att virka på stickkafét i Bergsjö också, så Britt Edberg virkar mormorsrutor i vitt och blått.
  • Anna-Lisa Lindberg och Anita Svensson säger att de stickat sedan 1950-talet - det förstår man, när man ser hastigheten på strump- och rundstickor.
  • Varje vintervecka är det stickkafé på Nystan i Ystan, och Monica Boström, Marita Svensson, Britta-Lisa Lindberg, Anita Svensson, Britt Edberg, Eleonore Ulfeldt tittar in hos Kicki Nilsson och handarbetar.

Det fanns en tid då kvinnor smet på syjunta då barnen sov och maken övertalats att vara stand-by. I kyrkoförsamlingarna hölls syförening allt auktionerades ut i missionens namn. Handarbete kallades förspilld kvinnokraft.

Annons

Numera är stickkafé trendigt och traditionellt, kreativt och kulturellt. På "Nystan i Ystan" i Bergsjö är det full fart på fingrarna hos kvinnorna kring bordet under Vinterveckorna.

– De flesta är väl 40-plus, kanske jobbar yngre kvinnor, eller är inte intresserade, funderar Kicki, som gärna hakar på nya garntrender.

– När man ser alla garnerna blir man ju alldeles sjuk, säger Britta-Lisa Lindberg och Anita Svensson, som inte tycker stickning är bara kvinnogöra.

Och Kicki har även manliga kunder, bland annat en som broderar och emellanåt kommer och förnyar garnförrådet.

Men några handarbetande män har inte synts till i församlingsgården i Jättendal. Inger Enros startade stickkaféer där i år, varannan måndag träffas man.

– Många är äldre - jag kör runt och hämtar några. Fast vi har alla åldrar - en ung mamma har kommit med sin lilla baby för att lära sig virka.

– I kyrkliga syföreningen är det mycket arbete med auktioner och styrelsearbete och sådant, allt färre orkar med det. Här har vi ingen styrelse och säljer inget på auktion, i stället ger vi ett frivilligt bidrag varje gång. Det går till olika ändamål i Jättendals kyrka.

Och både i Jättendal och Bergsjö är kvinnorna eniga:

– Detta är både socialt och trevligt - en fin gemenskap!

Mer läsning

Annons