Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tora talade om tomten

/
  • Trolska skogens projektledare Helena Brusell introducerade Tora Wall för åhörarna.

Till julen är mängder av traditioner knutna. Men tomten, den lille gråe gubben, har egentligen inte så värst mycket att göra med vårt julfirande, berättade folkloristen Tora Wall.

Annons

Just nu är hon tjänstledig från arbetet som folklorist på Nordiska museet, där hon ansvarar för material om folktro, sagor, sägner, traditioner med mera. Anledningen är att hon håller på med en doktorsavhandling i folkloristik vid Åbo akademi.

I denna avhandling ingår bland annat hur man inom turismen tar upp folktrons väsen, och det är just där som Trolska skogen i Mellanfjärden kommer in. Tora Wall har tidigare har besökt skogen, och i fredags, den 18 december, var hon tillbaka och talade jultraditioner kopplade till tro på övernaturliga väsen.

– Många undrar över mitt intresse för folklore, men jag tycker det är konstigt att inte fler är intresserade, säger Tora, som även hörts i vetenskapsradion i P1 nyligen, där hon svarat på frågor kring våra jultraditioner.

I Trolska skogens utställningshus fick åhörarna lyssna till de välkända berättelserna om tomten som i ilska slog ihjäl bondens bästa ko då gröten saknade smörklick, och om de dödas julotta. Men Tora Wall talade även om kyrkans syn på skrymt, skrock och spådom, och avslöjade hur den som vågade kunde gå motsols runt kyrkan på julnatten för att få veta vad det kommande året hade att bjuda.

Att det finns ett skogs-, ett bergs- och sjörå visste kanske många, men Tora Wall berättade också att tomten är ett rå, och att kvarnar och skepp också haft egna rån.

Ett 15-tal personer kom för att få veta mer om folktro, och många passade på att ställa frågor om både fantasy, vittror och gastar.

Mer läsning