Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobaksfritt tema

/
  • Marianne Hellgren såg till så alla som ville skriva kontrakt med en tobaksfri vuxen fick göra det. Hans-Olov Andersson tecknade avtal med fyra elever!
  • Folkhälsosamordnare Christine Hübenette (mitten) tecknade kontrakt med Nike Long och Angelica Skoog.
  • – Vem vill ha hårig tunga? undrar Stina Andersson (mitten), som liksom Katarina Hedberg är tobaksfri ambassadör. Marianne Hellgren gläds åt uppslutningen.

I veckan var det start för konceptet Tobaksfri Duo i Nordanstig.

Annons

– Det är vetenskapligt utvärderat: bästa sättet att förebygga rökning/snusning är att ingå avtal med en tobaksfri vuxen, säger Marianne Hellgren, skolsköterska på Bergsjö skola, som tror på konceptet Tobaksfri Duo, ett samarbete mellan kommuner, landsting och näringsliv.

På torsdagskvällen hölls en träff med filmvisning och fika med mera. Sex tobaksfria ambassadörer/elever deltog och ett 50-tal elever ingick avtal.

– Man får dålig kondition, det kostar 18 000/år att röka. Och vem vill ha hårig tunga? Dessutom är det synd om barnen som jobbar på tobaksfälten, säger Nike Long och Stina Andersson.

Marianne Hellgren tror ingen försöker fuska:

– På skolor med Tobaksfri Duo håller elever koll på varandra, det fungerar. Alla tycker det är orättvist om någon som röker utnyttjar rabatterna!

Mer läsning

Annons