Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk trojan kräver lösensumma

/

En person i Nordanstig har drabbats av en relativt ny trojan som låst hela datorn. För att låsa upp datorn ska en lösensumma på 1 000 kronor betalas in.

Annons

En person i Nordanstigs kommun har polisanmält att dennes dator har drabbats av ett elakt virus. När personen startade sin dator i måndags kom ett stort meddelande över hela skärmen med ett meddelande som sades vara från polisen. I meddelandet stod att personens dator var låst, och för att låsa upp den skulle hen betala in 1 000 kronor.

Polismyndigheten rubricerar det hela som ett datorbedrägeri och gick redan i våras ut och varnade för den här typen av bedrägerier.

Det handlar om en svensk trojan, en så kallad lösensummestrojan, som är mycket svår att bli av med. Den här typen av trojaner har funnits länge, men den här är speciell eftersom den är översatt till svenska och utger sig vara från Polismyndigheten.

När trojanen aktiveras låser den tangentbord och mus, och för många av de som drabbats har det stått i meddelandet som visas på skärmen att datorn har låsts eftersom användaren har begått ett internet-brott eller besökt hemsidor som strider mot svensk lag. Den lösensumma som krävs sägs då vara ett slags böter som utfärdats av polisen. Datorn är låst och går inte att använda tills dessa böter har betalats.

I vissa fall har trojanen inte bara låst datorn, det också förekommit att den har stulit information, som till exempel lösenord. För den som drabbas är det därför viktigt att se till att byta alla sina lösenord.

Polismyndigheten skriver i sin varning för datorbedrägeriet att det aldrig förekommer att polisen bötfäller någon via internet. Det meddelande som visas kommer inte från polisen. Användare rekommenderas att se till att datorns operativsystem och antivirusprogram hålls uppdaterade.

Det har hänt att personer har lurats till att betala lösensumman, men detta har inte lett till att trojanen har plockats bort från deras datorer.

Mer läsning

Annons