Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk mästare i berättande

/
  • Monica Westin berättar ibland i Trolska skogen i Mellanfjärden, Nordanstig.

Mellanfjärdsbon Monika Westin är svensk mästare i berättarslam sedan i lördags, den 19 september. Men vad är berättarslam?

Annons

– Man berättar inför en publik som poängsätter berättelsen enligt samma system som i konståkning. Först en berättelse i en grundomgång, och går man till riksfinal berättar man en berättelse dä. Utmaningen är att begränsa sig så att båda berättelserna inte överskrider 15 minuter tillsammans, förklarar Monica Westin som själv var med och satte reglerna för detta lekfulla berättande då hon var styrelseledamot i Berättarnätet Sverige för tio år sedan.

– Det handlar om att plocka fram kärnan, inte vika ut för mycket, och begränsa uttrycken och intrycken.

Och nu vann du efter en jämn kamp finalen på Mannaminne i Nordingrå – vad berättade du?

– I grundomgången berättade jag om när jag och min lillebror skickade flaskpost. Vi skrev upp de sju fulaste orden – som mamma inte visste att vi visste – som lärt oss av farfar när han lagade traktorn. Sedan skickade vi lappen i en flaskpost nerför Selångersån, så den skulle föras vidare ut i havet.

– En dag, när skolan började och vi hoppade hage, fanns en ny flicka i klassen. Hon kastade stenen och den hamnade på linjen: Då kom ur hennes mun sju fula ord! Hon måste ha hittat flaskposten... Jag sprang till min bror och sa: Nu har vi lärt finnarna att svära!

– Den andra berättelsen har jag fått från berättarvärlden, den handlar om en kvinna och en man, där kvinnan går ut och roar sig om kvällarna...

Nu är du svensk mästare i ett år – tälvar du igen 2016?

– Nej, det känns inte som att jag kommer att kunna försvara titeln. Jag är på topp nu.

Du brukar berätta i Trolska skogen – ska du vara där i vinter igen?

– Inte omöjligt, där finns ju alla berättelserna redan, så det är bara att kliva in i dem.

Vad gör du just nu?

– Jag är på väg till Göteborg med en sjätteklass från Sundsvall. Jag är samordnare i Skapande skola där, och det har funnits ett projekt där syftet var att stärka elevers skrivande. De här eleverna har tillsammans givit ut en riktig bok och blivit inbjudna till Bokmässan av kulturrådet.

Hur mår muntligt berättande i Sverige?

– Berättandet inför publik ökar, och i skolan har berättande tagit mer och mer plats. Sedan vi utnämnde 2006 till nationellt berättarår har många berättarföreningar och berättarkaféer tillkommit – i somras hade vi berättarafton på Hamnlyckan i Mellanfjärden, då kom så många att vi fick sätta in extrabord! Så jag tycker nog att berättandet lever och har fått en renässans.

Läs även om Vision Jättendal , där Monica Westin är med bland visionärerna.

Mer läsning

Annons