Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandskyddsdispens för ombyggd sjöbod upphävdes

På sistone har länsstyrelsen begärt in flera ärenden där Nordanstigs kommun beviljat strandskyddsdispens. I ett ärende, en sjöbod, upphävdes Nordanstigs byggnadsnämnds beslut.

Annons

Då fastighetsägare och andra ska reparera, bygga eller bygga om hus, bodar, bryggor och annat som finns intill stränder – oavsett om det är bäckar, åar, sjöar, hav eller älvar – måste strandskyddsdispens sökas för åtgärden hos kommunen.

I Nordanstigs kommun har byggnadsnämndens beslut i ett antal frågor nu överprövats av länsstyrelsen, och i ett ärend – som gällde ändrad användning av en sjöbod – upphävde länsstyrelsen beslutet från Nordanstigs byggnadsnämnd.

– Här i Nordanstigs kommun tyckte vi att strandområdet var ianspråktaget i och med att det var en sjöbod, men de hade en annan åsikt, säger stadsarkitekt Christina Englund.

Kan det bli ett vägledande beslut om fler söker dispens från strandskydd för att ändra användning från båthus till inredd bostad?

– Ja, så kan det bli. Båthus har ingen privatiserande effekt, men boende har det.

Har det varit många ärenden de vill överpröva?

– Det har begärt in handlingar i ett antal ärenden, fler än tidigare.

– Jag vet inte vad det är för orsak. Skulle de vilja se över strandskyddsregler och vilka vattendrag som omfattas är det en annan sak än att överpröva beslut. De får ju dessutom alltid in alla uppgifter och känner till detaljerna, eftersom vi skickar in alla ärenden. Detta beror väl på att de inte har samma åsikt som vi.

Nu senast har de begärt in ett ärende som rör en brygga?

– Ja, och det är ovanligt att man begär in ett sådant ärende, och litet förvånande, den måste ju ligga vid vatten...

Mer läsning

Annons