Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för vindkraftsinvigning

/

Vindkraftsparkens officiella startskott lockade hundratals nyfikna besökare upp till Nyvallsåsen, norr om Bergsjö.

– Det har varit en lång resa, men är tillfredställande att vi äntligen är i hamn, sade markägaren Bengt Råbom vid invigningen.

Annons

Invigningsceremonin hölls bland annat av landshövding Barbro Holmberg som med ett knapptryck drog igång en av de stora vindsnurrorna.

– Jag kommer nog vara sysselsatt med att inviga många vindkraftsverk framöver. Vi har en bit kvar, men i dag tar vi ytterligare ett steg mot ett klimatsmart län, sade hon.

Enligt Barbro Holmberg är 90 verk under uppbyggnad, 290 har bygglov och 1 000 är i en process i länet.

Efter fem års planerande och projekterande snurrar nu de totalt nio färdiga vindkraftverken i parken.

Markägare Bengt Råbom, som varit engagerad i planeringarna från start, kommer att vara driftsansvarig för båda verken på Nyvallsåsen. Där har kritiken, till skillnad från många andra vindkraftsparker, varit sparsmakad.

– Det beror nog på att de här ligger avsides och det är inte många närboende som störs. Det är alltid någon som klagar, men man kan inte vara alla till lags, säger Bengt Råbom.

Nyvallsåsen ägs till hundra procent lokalt. Karin Sundblad, ekonomisk administratör, understryker att investeringen är en långsiktig satsning.

– 14 år kan få vänta på den första avkastningen, enligt den försiktiga kalkylen. Men det finns ett stort intresse för att ställa om till förnybara energikällor. Många vill dra sitt strå till stacken, säger hon.

Mer läsning

Annons