Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockafiskare kritisk till EU-förslag

/
  • – Vi som fiskar i den här delen av landet har lämnats i sticket av EU:s regler, anser Karl-Åke Wallin.

I onsdags lades EU-kommissionens nya fiskeförslag fram. Karl-Åke Wallin, fiskare I Stocka, är skeptisk.
– Sedan vi gick med i EU har inga förslag gynnat oss som fiskar längs Gävleborgskusten.

Annons

Fiskare ska få sälja sina kvoter, och det ska vara förbjudet att kasta tillbaka fisk i havet för att kvoten redan är uppfiskad. Detta är delar av EU-kommissionens förslag till ny fiskepolitik, som lades fram i onsdags.

– Den svenska fiskeripolitiken har misslyckats, i synnerhet sedan vi gick med i EU. Alla de stödpengar som betalats ut har gynnat i första hand fiskare på väst- och sydkusten, men även fiskare i de norra norrlandslänen som fått strukturstöd. Vi som fiskar här i Gävleborgs län, och i Uppland, har inte fått del av stödpengarna, vi har lämnats i sticket, säger Karl-Åke Wallin, fiskare i Stocka sedan 40 år.

– Det är väl bra att man inte behöver kasta fisk i sjön, men att man ska kunna sälja och köpa fiskekvoter tror jag inte gör det bättre. Det är ditåt vi varit på väg länge. Och genom kryphål har vissa redan kunnat ta över kvoter. Västkustfiskarna har redan köpt in sig i finska båtar...

Karl-Åke Wallin fiskar just nu lax och sik, framåt hösten blir det strömming. Han tror det kustnära fisket snart försvinner i den här delen av landet - om inte politiken och villkoren förändras.

– På sikt tror jag ändå det kustnära fisket häromkring försvinner. Hur ska man kunna öka fisket? Det är en överårig fiskekår och inga yngre vill ta över på de villkor som är nu.

Han har haft sin båt till salu i 1,5 år, men har ännu ingen köpare.

– Får jag den såld ska jag fiska med en mindre båt, för att få ner bränslekostnader bland annat. Kanske kan det finnas lönsamhet om man själv håller på med beredningsverksamhet, och säljer fisk på den lokala marknaden. Men ska det kustnära fisket i den här delen av landet överleva måste det till en annan fiskepolitik.

Mer läsning

Annons