Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens va - jurister synade Sörfjärden

/
  • Chefen för Statens va - nämnd, Kurt Spjuth, i samspråk med Bengt Bygdén, fritidsbeonde i Sörfjärden sedan ett halv sekel tillbaka.
  • Ingrid Sundin bor på Brovägen inne i byn. Hon berättade under rundvandringen att det nu i november bara finns 18 hushåll i hela Sörfjärden.
  • Olerstäkten är det senast exploaterade området i sommarparadiset Sörfjärden. 20 byggklara tomter ligger fortfarande och väntar på att bli köpta.
  • Göran Edlund, permanentboende i Olerstäkten, tar täten västerut från Strandvägen och in i ett sommarstugeområde från 1930 -talet och framåt.

Situationen var unik.
Statens va - nämnds jurister lämnade Stockholm och flyttade tvisteförhandlingen till händelsernas centrum.
Efter en inledning på Blå Gården begav sig delegationen ut till Sörfjärden för att penetrera läget direkt på plats.

Annons

– Jag har aldrig varit här förut och det är viktigt att vi får bilder på näthinnan hur bebyggelsen och topografin ser ut, säger nämndens ordförande Kurt Ståhl.

Han biträddes av ytterligare en jurist, Kristin Lundgren och miljöchefen i den statliga instansen, Knut Andrén. Nämnden ska senar avgöra i en dom om länsstyrelsen Gävleborg verkligen kan köra över Nordanstigs kommuns beslut att tillåta gemensamma va -lösningar i egen regi. Förutsatt att alla miljökrav uppfylls.

Kommunen backade från tidigare beslut om tvingande anslutning till kommunalt vatten och avlopp, så kallat verksamhetsområde, i Sörfjärden. En oberoende utredning gjord av teknikkonsulten WSP vägledde Nordanstigs kommun in på ett annat spår. Konflikten med en stor grupp fastighetsägare i Sörfjärden kunde biläggas.

I överläggningarna var den tidigare hårda och aggressiva tonen mellan olika läger som bortblåst. Alla representanter talade sig varma för gemensamma lösningar utan kommunens inblandning. Också fastighetsägarna Magnus Berglund och Staffan Smeds som tidigare gått på tvärs mot opinionsgruppen KEN står för höll en låg profil. Magnus Berglund lovordade det goda drickvatten som utvinns ur rullstensåsen.

Den ende uttalade skeptikerns var länsstyrelsens enhetschef Per Ahlenius. Han försvarade beslutet att riva upp Nordanstigs kommuns senaste ställningstagande. Det går inte att överlåta till Sörfjärdens fastighetsägare att lösa problemen med undermåliga enskilda anläggningar på egen hand.

Han påpekade åter att han uppfattat att det existerar en tyst grupp husägare som föredrar en kommunal va -lösning men att de ligger lågt med sina synpunkter.

Den som hävdar att frivillig samverkan är en den enda rätta metoden kunde igår rapportera om en första delseger. Olerstäktens vattenledningssystem är sedan i somras sammankopplad med de 51 fastigheterna nere i byn.

Samfällighetens ordförande Lars-Håkan Spjuth kunde också meddela att man undersöker att gå vidare med att ansluta dessa fastigheter till Olerstäktens gemensamma avloppshantering som anlades i början av 1990 - talet och har ledig kapacitet.

I övriga Sörfjärden längs Strandvägen och söderut är bilden mycket splittrad med stora och små vattenföreningar. Avloppen är enskilda och av olika karaktär. Ett 90 -tal bedöms som föråldrade,

Mer läsning

Annons