Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämmer upp om en vecka

/
  • Gästande dragspelaren Tomas Söderlund fick det att svänga rejält i kyrkan, tillsammans med Gränsfors- och riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt.
  • Skönsång till gitarr blev det, då Tua Euren och Lovisa Hall framträdde vid spelmanslagets midsommarkonsert.

För fjärde året håller Nordanstigs Spelmanslag sin spelmansstämma i Gränsfors, i år under fredagen och lördagen, med allt från näckspel i forsen till Låt SM.

Annons

Vid midsommarhelgen var det som vanligt fullsatt i Bergsjö kyrka, då Nordanstigs spelmanslag bjöd in till sin traditionella konsert. Med egna spelmän och gästande sång- och musikförmågor fyllde de hela kyrkan med toner och låtar och om en vecka är det dags igen, då årets upplaga av Gränsforsstämman brakar loss intill Gränsforsens vattenfall.

– Det är de största grejorna vi har nu i sommar, midsommarkonserten och stämman, säger riksspelmannen Hanna Tibell, som är glad åt att spelmanslaget i hennes tämligen nya hembygd har en egen stämma.

– Stämman betyder mycket för spelmansmusiken i Nordanstig, det är väldigt kul att den finns och jag försöker alltid göra reklam för den då jag är ute och spelar.

Krockar inte er stämma med Bjuråkersstämman?

– Nej, inte riktigt. Bjuråkersstämman hålls den 19 juli. Vår stämma är den 17–18, och jag tycker inte man ska se det som två konkurrerande evenemang. Eftersom vi har fredag och lördag och Bjuråkersstämman är på söndagen, kan ju alla som vill vara med på båda stämmorna!

Du ska släppa din nyaste cd på stämman?

– Ja, den är under produktion i Falkenberg. Jag ska ha skivsläppskonsert i spiksmedjan mellan uppspel och final i Låt SM:et, så jag hoppas skivan är klar till den 18!

Detta är er fjärde stämma i Gränsfors – är det en bra plats för en spelmansstämma?

– Att den och Låt-SM flyttades till Gränsfors var ett bra beslut. Gränsforsfolket och byalaget är otroliga, de ställer verkligen upp för oss och vi har ett jättebra samarbete.

Mer läsning

Annons