Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande besök för äldre

/

– Det här är det bästa besöket någonsin, säger Anna-Stina Erixon på korttidsboendet Bållebo i Bergsjö. Hon ler stort efter att ha fått hälsa på laman Gilgas.

Annons

Det var förvånade miner på korttidsboendet Bållebo när tioåriga laman Gilgas klev in genom altandörren. Han tittade sig försiktigt omkring innan han bestämde sig för att det var okej att gå in. Damerna kring fikabordet tittar förtjust på den mörkbruna laman som vant kliver in i köket. Försiktigt närmar han sig Anna-Stina Erixon, kanske kan det finnas lite godis. Matte Marie Kallin ger små pelletsbitar till Anna-Stina Erixon som hon får mata Gilgas med. Hon skrattar lite när den mjuka mulen slickar hennes händer.

– Jag skulle vilja ha en sådan här själv. Jag tycker väldigt mycket om djur, de är så ärliga. säger Anna-Stina Erixon.

När Gilgas inte besöker äldreboenden bor han i Gnarp tillsammans med drygt 20 alpackor. Han är tio år och uppvuxen i Finland. Han är en certifierad terapilama och har genomgått olika utbildningar.

– Han har blivit utsatt för olika situationer med bland annat rullstolar, trappor och hissar. Han har bra egenskaper för det här, han är lugn och trygg i sig själv, säger Marie Kallin.

Hon har besökt Bållebo tillsammans med Gilgas en gång tidigare för att träna på att göra besök på bland annat äldreboenden.

– Om vi kan få de äldre att glömma att de har ont under den tiden som vi är här så har vi uppnått vårt mål, säger Marie Kallin.

Mer läsning

Annons