Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörfjärdshistoria ska webbas

/
  • Världsmästaren i tungvikt, Ingemar Ingo Johansson har varit i Sörfjärden - om detta kan man snart läsa på webben, lovar Sven Norman.

Projektarbetet med kulturstigen i Sörfjärden har fortsatt under hösten och förutom den faktiska och fysiska stigen ska nu hela byn ut på nätet, på en ny hemsida.

Annons

– Jag håller just på att redovisa hela kulturstigsprojektet till kommunstyrelsen, som gav oss utvecklingsmedlen, säger Sven Norman.

I fjol gick en av hans många drömmar i uppfyllelse, då en kulturstig från Gnarps Masugn och ner till havet i Sörfjärden invigdes. Herrgården, masugnen, festplatsen som Ingo besökte, hamnen - ja, allt finns markerat. Och även om endast ett fåtal av byggnaderna ännu står kvar, så kan man ana spåren.

– Dessutom håller vi på att ta fram nya broschyrer till turistbyrån, om Sörfjärden och kulturstigen.

Och inom kort är det inte bara de som tar sig till Nordanstig som kan läsa om och titta på Sörfjärdens och Gnarps Masugns historia.

– Kulturstigsprojektet avslutades i höstas, men vi håller på att bygga upp en hemsida där alla verksamheter som nämns längs stigen ska finnas med till att börja med, sedan tillkommer mer undan för undan.

– Vi har köpt in en skanner och håller på och bygger upp sidan med bilder och foton. Jag har många texter, en del på bloggen, och vi har mycket annat material.

Bertil Sundin, ordförande i släktforskningsföreningen, står för det rent praktiska arbetet med hemsidan. Allt sker i det närmaste helt ideellt, i studiecirkelform, förklarar Sven Norman, och det tar sin lilla tid, så när en första version av hemsidan blir klar vet han inte.

– Den ska troligen läggas ut under våren, och kommer att vara under uppbyggnad efter det. Exakt när vi lägger ut den blir vet jag inte. Vi ska träffas 6 februari och diskutera bland annat detta.

– Om någon har tidningsurklipp, foton, fakta eller berättelser med anknytning till Sörfjärden är de välkomna att höra av sig, för vi vill gärna få med så mycket som möjligt.

Mer läsning

Annons