Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarträffen: Byn Kitte

/
  • Enligt uppgifter som Sven-Olof Forslin har fått ska Oscar II ha sovit på gården i Kitte när gården fungerade som gästgiveri. Oscar II vapenmärke sitter ovanför en av husets dörrar.
  • Byn Kitte sprider ut sig kring Kittesjön och byn ligger inbäddad mellan sjön och skogen.
  • Orrantjärnen i närheten av Kitte ska vara en populär tjärn att fiska i. En träskylt formad som en fisk visar vägen till tjärnen.
  • Liv Forslin ska snart flytta till Halmstad med sin sambo. Mest roligt, men även lite tråkigt, tycker hon det ska bli att lämna Kitte.
  • Sven-Olof Forslin visar ett av rummen på övervåningen som en äldre kvinna tros spöka i.
  • Kossorna som levererar mjölken till Bergsjö Glass har sjön som utsikt från sovplatsen i hagen.
  • Flottar i Kittesjön används både till fisketurer och till surströmmingsfester på sjön.

Säger du Kitte utanför Bergsjö tänker nog de allra flesta på glasstillverkningen som finns där.

Annons

Men det finns fler saker att berätta om den lilla byn omkring Kittesjön.

Några kilometer söder om Bergsjö breder Kittesjön ut sig, lång och ganska smal ligger sjön mellan kullarna. Husen runt sjön ligger längs med grusvägen som slingrar sig fram mellan åkrarna.

Granne med glasstillverkningen bor Sven-Olof Forslin och hans familj i Ystegården. Hans fru Anette Forslin och deras fyra barn bor i det som troligen är Kittes äldsta hus.

Sven-Olof Forslin håller på och lastar ur en hästtransport som är full av plankor. Han berättar att han håller på och klär om gården.

– Man får ta renoveringen lite i etapper. Det finns mycket att göra på gården, förklarar han.

Huset som idag är ungefär 240 kvadratmeter stort har byggts ut i omgångar. Troligen byggdes den första delen av huset på 1600-talet.

– Det ska ha varit ett gästgiveri och det sägs att Oscar II ska ha sovit över här, säger Sven-Olof Forslin.

Och kanske kan det stämma. Över en av dörrarna på gården sitter Oscar II vapenmärke. Och på 1700- och 1800-talet ska den gamla riksvägen ha gått precis utanför gården. Så det lär ha varit många personer som kommit och gått på gården. Under renoveringsarbetet på gården har Sven-Olof Forslin hittat föremål som daterats till 1700-talet. Troligen var den första lilla stugan som byggdes på gården det rum som familjen idag använder som kök.

Mer läsning

Annons