Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solvarma löpare i jordgubbslopp

/
 • Jo, det kan behövas en varning.... i lördags hölls det tjugonde Jordgubbsloppet.
 • Det gick rätt bra för familjen Andersson/Lignell. Pappa Henrik Andersson (plats 20 på 12.8 km) fixar Arves nummerlapp (plats 35 2.5 km), Mamma Maria (4 plats 5.5 km) hjälper Ines. Längst bak Nora Lignell, som vann 2.5 km damer på 11:34.
 • Britt Forsströmsson, som vann allra första Jordgubbsloppet för 20 år sedan, var prisutdelare och många pokaler blev det. Veteranerna Elvy Brant och Kjell Lindberg fick varsin OS-fackla i kristall.
 • Gladast bland glada var Egon Bohlin, Elvy Brant, Britt Forsströmsson, Kjell Lindberg.
 • Det gäller att ligga i, springa på och inte stanna förrän vid mål - även om man har kortare ben än de andra...
 • Det gick tungt mot slutet för Tim Larsson från Granlo, Sundsvall.
 • Måns Möller från Gnarp/Iggesund var bland de coolaste av de yngre löparna.
 • Lady Gagas
 • Det var start för 2.5 km Damer och herrar...
 • ... och så var det målgång på 2.5 km. Vann herrloppet gjorde Rickard Hugg, Forsa OK, för andra året i rad.
 • Ena dagen är han tomte i Trolska Skogen, nästa far han förbi som en alldeles vanlig man, Freddy Hald.
 • Anna Quayle, Sundsvall, tog hem en sjätteplacering på 12.8 km, men så hade hon uppvärmningshjälp av sonen Linus också!
 • Trångt i starten var det, då 12.8 km Damer och Herrar gick loss klockan 11.30.
 • Hon kom, hon sprang, hon segrade, Charlotte Kalla från Ifk Tärendö.
 • syskonen Ronja och Rickard Hugg, Forsa OK, var litet trötta i fötterna efter sina lopp, Rickard vann 2.5 km Herrar och Ronja sprang in som sexa på samma distans för Damer.
 • Maria Larsson och Maja Kristiansson från Mellanfjärden såg till så det fanns jordgubbar.

På lördagen var det folkligt, festligt och full fart i Jättendal. Söta, mer surmulna och smakfullt mognade män, kvinnor och barn kom, såg och segrade i Jättendals IF:s tjugonde Jordgubbslopp.

Annons

Stressade funktionärer instruerade nogsamt tävlande och övriga om hur de ansåg att allt borde gå till och tävlande i alla åldrar samlades för att värma upp, springa fort och pusta ut.

På plats för att dela ut prispokalerna var Britt Forsströmson, Malmö med rötter i både Jättendal (mamma) och Strömsbruk (pappa). Hon vann det allra första Jordgubbsloppet.

– Jag har kvar medaljen, träjordgubben, jag fick och gläds var gång jag ser den. Och att vara här i dag är extra känslosamt. När jag gick i mål då för 20 år sedan stod far och tog emot mig. Han gick bort den nionde maj i år. Därför vill jag vara här och göra detta för att hedra honom också, säger Britt.

Att världsstjärnan Charlotte Kalla ställde upp i 12.8 km damer (ett lopp hon förstås vann)gladde arrangörer och publik. Men frågan är om inte Elvy Brant och Kjell Lindberg, som för tjugonde gången, var minst lika populära hos publiken.

– Jag har inte vunnit någon gång, och jag har inte laddat på något speciellt sätt, men det känns bra att starta, säger Elvy, som föddes i Gnarp för snart 70 år sedan, men som numera bor i Bollnäs.

– Visst längtar jag tillbaka hit, jag hör till här! sa Elvy, som gick i mål som 46:e löpare.

Kjell Lindberg, som bor i Dvästa, bara något stenkast bort, var orolig eftersom han skadat sitt ben.

– En muskelbristning som ställer till det. Men jag har fått goda råd av Nordanstigs brandchef, Gunnar Lööf: vila och liniment...

Kjell sprang sina 12.8 km på 1:36:56, vilket gav en 62:a placering.

Fast frågan är väl ändå om inte Egon Bohlin med sina 84 år är tävlingens verklige veteran och loppets fräschaste jordgubbe. Han sprang Jordgubbsloppet för 18:e gången.

– Jag hade velat springa alla loppen, men hälsan har satt stopp. Två gånger har jag blivit sjuk och i år, den 2 juni, låg jag på operationsbordet. Men jag ska ta mig runt, lovade Egon mycket bestämt inför loppet.

Och visst höll han sitt löfte och sprang de 5.5 kilometerna på 58:55 - och lovade dessutom att springa åtminstone två år till:

– Det är en utmaning mot mig själv!

Resultatlista finns på jordgubbsloppets hemsida.

Mer läsning

Annons