Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socionomer bristvara i hela landet – i Nordanstig kostar konsulter över halvmiljonen

/
  • Lagen kräver att handläggning sker, och för socialchef David Lindqvist är inhyrda konsulter enda lösningen.

Just nu pågår rekrytering vid Nordanstigs socialkontor. Hittar man inte rätt kompetens är inhyrda konsulter alternativet, en lösning som i fjol kostade över en halv miljon.

Annons

Svårigheterna för Nordanstigs kommun att hitta personal med rätt kompetens märks vid många rekryteringar. Större kommuner har ofta mer attraktiva erbjudanden, och exempelvis socialkontoret har haft problem att locka socionomer.

Läs om tidigare års försök att locka ny personal till socialkontoret i Nordanstig.

Just nu ligger kring halvdussinet tjänster ute, däribland chefstjänsten vid individ och familjeomsorgen, IFO, samt olika befattningar inom socialtjänsten. Och socialchef David Lindqvist är bekymrad. I fjol fick han hyra in tre konsulter som jobbade med barn och unga, och på IFO-chefstjänsten, till en totalkostnad på ungefär 650 000 kronor.

– Det finns inte personal att få tag i och ska vi upprätthålla lagen gällande handläggningstider så måste vi göra så här. Läget ser i princip likadant ut över hela landet och förmodligen blir det ännu värre. Det är till och med svårt att få tag i konsulter idag.

Vad kostar en konsult jämfört med en anställd personal?

– Konsultföretagen debiterar mellan 650–1000 kronor i timmen, en anställd kostar 180–200 kronor i timmen, plus sociala avgifter.

Har ni någon konsult inne just nu?

– Nej, men kompetensförsörjningen både på kort och lång sikt är nog den största utmaningen vi har framför oss, inte bara här utan i hela regionen, säger David Lindqvist, som anser att bland annat Hälsinglands utbildningsförbund är en viktig medspelare.

– Som jag ser det så är vi för små för att själv ta på oss ledartröjan, jag skulle gärna se att samverkan om och kring denna fråga skulle öka.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons