Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen omgrupperas efter långvarig kritik

Individ - och familjeomsorgen (IFO) omorganiseras i två operativa enheter för att möta kritiken mot verksamhetens styrning.

Annons

Förändringen sker under galgen efter konsultgranskningar, politikerkritik i kommunstyrelse och hög personalomsättning.

Nuvarande IFO - chef bildar ledningsgrupp tillsammans med två förste socialsekreterare. Ytterligare två och en halv tjänst som handläggare behövs.

– IFO i Nordanstig har varit konsultföretaget PWC:s bästa kassako i Hälsingland

Så uttryckte sig en hårt prövad oppositionspolitiker när han kommenterar att PWC i stort sett under hela 2011 haft en utredare sysselsatt på heltid med problematiken vid den sociala förvaltningen i Nordanstigs kommun.

Utredningarna har avlöst varandra. Konsultföretaget PWC har till och med fått sätta in en ny konsult under resans gång. Inger Kullberg ersatte hösten 2011 kollegan Hans Åkerman som lämnat företaget. Åkerman siktade in sig på tre problemområden:

Ledning och styrning av verksamheten, externa placeringar av barn och ungdomar och försörjningsstöd.

PWC har sedan gått vidare med uppföljande granskning ledd av Inger Kullberg. Förvaltningschef Karin Bohlin avrapporterade läget på kommunstyrelsens novembersammanträde. Omtaget gäller att se över organisationsstrukturen och undersöka om dagens arbetsmetoder är de mest optimala

Otålighet över att inget hänt har framkommit i kommunstyrelsen. Folkpartiet har efterlyst vidtagna åtgärder. Också hos Moderaternas har framskymtat att tålamodet var på upphällningen.

Nu ligger dock en åtgärdsplan framme signerad IFO - chefen Britt Sjöberg. Delar av den som berör personalförändringar är dessutom MBL - förhandlar med berörda fackförbund. IFO - chefen väljare att inrätta en ledningsstab där hon kommer att omges av två 1:e socialsekreterare.

En blir operativ chef för nya enheten Barn och familj, förkortat BoF och en blir operativ chef för Vuxen och försörjning (VoF). Idag finns tre mellanchefer, med befattningen 1:e socialsekreterare på IFO. En av dessa chefstjänster lyfts bort.

Nytt är också att Britt Sjöbergs överrock i dagens system, verksamhetschef Ronny Spångberg, inte längre ska syssla med IFO: s fögderi. Han behåller övriga delar som sorterar under stöd och lärande.

Innan nya organisationen rullar igång måste IFO nyanställa tre personer, motsvarande två och en halv tjänst.

BoF får elva underställda medarbetare medan VoF får sju. Receptionist/administratör på heltid servar bägge enheterna.

Mer läsning

Annons