Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart tänds kolmilan

/

Hundratals arbetstimmar ligger bakom att kolmilan i Västtjär återigen har byggts upp.

Annons

– Vi vill bevara en gammal tradition och ge yngre möjlighet att lära sig hur det var förr i tiden, säger Börje Berglöf.

Det är Ilsbo hembygdsförening som ser till att det byggs upp en kolmila under våren och sommaren. Omkring 800 arbetstimmar brukar det läggas ned för att färdigställa milan, från det att veden huggs till dess att milan kan tändas.

Det var i början av 2000-talet som några personer i Ilsbo pratade om att resa en mila. Sedan dess har gruppen utökats och i år är det den fjärde milan som kommer att tändas. Nu återstår bara några små justeringar av milan. Bland annat ska en längre stege byggas då årets mila blivit högre än den som byggdes sist.

– Det svåraste är att få till lutningen på milan när vi bygger den, säger Börje Berglöf som ser till att materialet som milan byggts av trycks ihop tillräckligt hårt. Med hjälp av vatten binder det samman bättre.

– Det brukar vara fullt med folk här när vi tänder milan. Det är roligt att det är så många som kommer och är med, säger Sören Nilsson.

I trakterna kring Ilsbo finns det flera spår av gamla kolmilor som användes förr i tiden. Gruppen som arbetar med att bygga kolmilan tycker att det är ett viktigt kulturarv som ska föras vidare till yngre generationer.

– Skoleleverna kommer komma hit under veckan och få se hur det går till att kola, berättar Sören Nilsson

På lördag kommer milan att tändas och den beräknas stå och kola till slutet av nästa vecka. Den kommer att vaktas dag och natt under tiden som den kolar. På platsen byggdes för några år sedan en liten stuga som kolvakterna kan använda. När kolmilan har svalnat, vilket brukar ta några veckor, kommer kolen tas om hand och säljas. Det brukar bli ungefär 170 säckar med cirka 40 liter kol i varje.

Mer läsning

Annons