Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt beslut anmält till JO

Nordanstigs kommunledning ställs inför ny stötesten i hanteringen av den minerade frågan om kommunalt vatten och avlopp i Sörfjärden.

Justitieombudsmannen ombeds granska om det gick rätt till när kommunstyrelsen på stående fot beslutade att inte överklaga Statens Va - nämnd utlåtande.

Fastighetsägare Göran Edlund i Olerstäkten begär laglighetsprövning.

Annons

– Beslutet hastades igenom. Efter en kort föredragning yrkade ledamoten Håkan Larsson omgående att inte gå vidare och överklaga Statens Va - nämnds utlåtande. Stig Eng hakade på och kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson klubbade direkt.

Till JO skriver Göran Edlund att Larsson och Eng drev igenom beslutet på eget bevåg och initiativ. Han vill att JO prövar om dessa politiker begått tjänstefel.

Göran Edlund berättar att han fått signaler om att det skedde så snabbt att flera ledamöter inte hängde med i svängarna. Dessutom tjänstgjorde inte mindre än fem ersättare på det kommunstyrelsemöte som nu upprör Sörfjärdenbor.

– Ett så tungt och viktig ärende, det handlar ju om minst 40 miljoner i investering, ska avgöras i fullmäktige. Nordanstigs kommun hade tveklöst fått skjuta fram sista datum för att överklaga om de begärt det.

Edlund kontaktade Statens Va - nämnd. Där var man spontant förvånad att kommunen inte går vidare.

Mer läsning

Annons