Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckfyllt stopp i Harmånger

/
  • Olle Skepp från Söderköping, Alexander Östman från Eskilstuna, Axel Gerestam från Nyköping och Jesper Netterstedt från Södertälje bearbetar det de upplevt tillsammans.

Återfärden från fjällen fick ett skräckfyllt stopp två km norr om Harmånger för fjorton ungdomar från Öknässkolan i Nyköping.

Annons

Efter inkvartering på motellet i Harmånger och några timmars distans till skräckupplevelsen på E4 har de stort behov av att snacka med varandra.

Fjorton killar och två tjejer från samma klass i årskurs 2 var på väg tillbaka till Öknässkolan i Nyköping efter några dagar jakt - och naturupplevelser i Västerbottenfjällen. Återresan fick ett skräckfyllt stopp två km norr om Harmånger.

Alexander Östman berättar att han larmade SOS och vidarekopplades till polisen.

Hyperstressad upplevde han att det tog jättelång tid. Han och de andra åtta passagerarna hade under hot tvingats ut på vägbanan av den machetebeväpnade våldsmannen. Och såg sedan hur han ögonblicket efteråt drog söderut i den kapade minibussen.

– Vi kunde lämna ett mycket exakt signalement på mannen. Vi förstod redan då att han snart skulle gripas. E 4 var hans enda flyktväg, fortsätter de fyra eleverna.

På torsdagskvällen satt eleverna och deras två lärare i en avskiljd sal på värdshuset och samtalade med tre inspektörer från Gävleborgspolisen

Eleverna känner med sin lärare Kenneth som var allra värst utsatt. De prisar hans mentala styrka.

De håller tummarna för jämthunden, deras jaktkamrat, som blev svårt knivskuren av våldsmannen när han upptäckte att den var kvar i bussen . Hunden är transporterad till djursjukhuset i Uppsala.

– Slumpen gjorde att vi blev utsatta när vi stannade på en olyckplats. Tydligen är det för riskabelt att vara samarit, funderar de fyra eleverna med återhållen ilska.

Mer läsning

Annons