Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolresultat i Bergsjö kan försämras på grund av trångboddhet i skolan

/
  • – Politikerna måste lita på förvaltningens uppfattning, säger kommunchef Fredrik Pahlberg.

Skolpolitikerna måste lita på verksamheten, anser kommunchefen, som oroas över att den långa diskussionen kring modulerna och den fortsatta trångboddheten i Bergsjö skola, ska påverka de goda skolresultaten.

Annons

För ett år sedan fick Nordanstigs kommun ett föreläggande med hot om vite från Skolinspektionen . Skälet var främst brister i det systematiska kvalitetsarbetet i Bergsjö skola. Efter ett omfattande åtgärdsprogram var situationen i våras en helt annan. Vid kvalitetsgranskning av skolorna i södra Norrland visade det sig att Nordanstigs skolor ligger i topp.

– Vårt arbete har gett resultat, vi har Hälsinglands bästa skola – Bergsjö centralskola har bättre meritvärden än högstadieskolorna i Hudiksvall, och vi har bättre skolresultat än vad man har i Medelpad. Det vore mycket roligare om vi kunde lyfta fram detta än att ha en diskussion om moduler, säger Fredrik Pahlberg, kommunchef i Nordanstig, som dock oroas över trångboddheten i Bergsjö skola, och medger att lokalbristen i skolan – där det nu blir korridorundervisning och tajta scheman ytterligare flera månader – kan ge konsekvenser.

Läs mer om förseningen av modulerna här .

– Vi kan bara ha den bästa skolan om man tar ansvar för att driva verksamheten så att man slår vakt om resultaten vi gör. Klart det är en risk med lokalerna. Men nu har vi ett beslut från kommunstyrelsen på två moduler, och jag lovar att jag kommer att göra allt jag kan för att de ska vara på plats så snart som möjligt.

Ledningsutskottet avsatte pengar redan vid årsskiftet, modulerna kunde stått där nu om inte utbildningsutskottet gjort en annan bedömning...

– Det är svårt att förklara politik. Men skolans interna organisation är inte en politisk fråga. När rektor säger att man behöver resursen ska politiker avgöra om man får resursen, men inte hur den används. Kanske finns en brist i tilliten mellan utbildningsutskottets politiker och skolverksamheten. Den måste vi i så fall överkomma. Politikerna måste lita på förvaltningens uppfattning.

– Jag kan ge utbildningsutskottet rätt i att moduler är en dyr lösning, och att vi måste snabba på att utreda lokalbehovet på lång sikt om vi vill ha en attraktiv skola. Men vi har sagt att vi inte hinner få någon annan lösning nu.

Ledningsutskottet sa ja till en tredje modul, för administration med mera, var ska personalen nu få plats?

– Lösningen med två moduler är en kompromiss, vi kan inte gå över budget och vi får inte budget för mer lokaler än det här. Vi får kompensera med andra arbetsmiljöfrämjande insatser, och hitta andra lösningar för administrativa lokaler. Men det har vi inte börja titta på än.

Rektor Eva Klang är bekymrad över att trångboddheten det kommande läsåret påverkar både personal och elever, är du inte rädd för bakslag i kvalitetsarbetet?

– Jo. Det är därför det finns en Skolinspektion. Och om inte vi sköter skolverksamheten professionellt kan det bli nya vitesförelägganden. Men jag hoppas verkligen att det inte dröjer ett helt läsår innan modulerna är på plats.

Till sist: är beställningen gjord nu?

– Ja, modulerna är beställda nu.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons