Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolredaktör ger ut ny bok

/

Eva Wiklund från Harmånger har mer eller mindre snubblat över två historier som blivit böcker.
– Det var väldigt starka historier som jag inte kunde låta bli att skriva om, säger hon.

Annons

Eva Wiklund är och hälsar på i Harmånger över helgen. Hon ska signera sin senaste bok och passar samtidigt på och hälsar på sin familj och sina vänner. Hon växte upp i Edsäter strax utanför Harmånger och gick på högstadiet på Backens skola. Det var där på skolan hennes intresse för skrivandet väcktes. Hon var redaktör på skoltidningen Lappskvaller och älskade att skriva.

– Vi fick vara i lärarrummet på kvällarna och trycka tidningen, det var nog då mitt intresse för skrivandet började, säger Eva Wiklund.

Efter att ha utbildat sig till sjuksköterska och arbetat som informator på fackförbund så hamnade hon på en lokaltidning som journalist. Då hade hon redan flyttat söderut och lever idag i Kristinehamn tillsammans med sin familj. Nu arbetar hon som informatör till Storfors kommun. Men skrivandet har följt henne i hela livet. Hon tar fortfarande på sig frilansuppdrag ibland.

I slutet av september släpptes hennes andra bok, Jag kommer sen. Den handlar om en mammas väg ut ur sorgen efter att ha förlorat sin dotter i diskoteksbranden i Göteborg 1998. Boken tog sin början när Eva Wiklund skulle träffa mamman, Anne-Britt Söderberg, för ett reportage till en veckotidning.

– Det tog kanske 30 minuter innan jag förstod att det här måste jag skriva en bok om. Jag ville sprida den entusiasm mamman har. Hon hade hittat tillbaka till livet och ville hjälpa andra, säger Eva Wiklund som har fått massor av respons på boken.

Vid sidan av sitt ordinarie arbete har hon under två års tid samlat material till boken. Första upplagan på 12 000 exemplar sålde slut på några veckor. Hon låter läsaren få del av hela historien kring branden och följa en mamma som förlorat sin dotter i branden.

– Jag ville skriva hennes historia. Men samtidigt fanns det ingen annan bok som getts ut som beskrev vad som egentligen hände vid branden. Det svåra har varit att få ihop de båda historierna på ett bra sätt, säger Eva Wiklund.

Mer läsning

Annons