Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpersonal ogillar nedskärning i bibliotek

Sparandet i kommunen ger många konsekvenser. Bland annat dras nu bibliotekspersonalen in i Gnarps skolbibliotek, ett beslut som upprör personalen på skolan.

Annons

Tidigare har bibliotekspersonal funnits i skolbiblioteket tisdag-fredag. Från och med höstterminen upphör detta. Skolpersonal varnar nu för konsekvenserna av beslutet i ett brev till kommunen.

Bland annat hänvisar man till att det i skollagens § 36 står: "Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek".

Förutom minskat utbud för eleverna, att eleverna går miste om den kompetens bibliotekspersonal har, får eleverna begränsade möjligheter att låna - folkbibliotekets öppettider dagtid är endast en förmiddag i veckan - vilket kan leda till att elevernas läsnivå sjunker.

Andra konsekvenser är att tiden inte kommer att räcka till. Lärarnas scheman är redan fulla, så vem ska hinna köpa in nya böcker, beställa hem böcker från andra bibliotek, kontrollera elevernas lån - där även kravhantering ingår?

"Det är en demokratisk rättighet att ha tillgång till skolbibliotek satt alla barn får samma möjlighet och tillgång till att låna och läsa böcker" avslutar personalen sin skrivelse.

Mer läsning

Annons