Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmetal för legenden vidare

/

Henrik Bodin-Sköld från Strömsbruk skriver metal med skogen som inspirationskälla. Kungar, najader, väsen och spöken finns med på hans debutskiva och texterna bygger på sägnerna kring det mytomspunna Holm.

Annons

– Man kan säga att det är en mix av olika metalstilar, multimetal kallar jag det. Det är mycket akustiska partier i låtarna, stora drag av folkmetal, black metal och deathmetal. En del säger att det låter lite skogigt, som ett soundtrack från någon riddarfilm, säger han.

Med sitt studioprojekt Norrsköld släpper Strömsbrukssonen nu debutskivan Blessings of Winter. På inspelningarna har han fått hjälp av en basist, trummis, sångare och gitarrist.

– Det har gått i raketfart! Från tanke till skiva på ett halvår, det är kanonkul och jag fick tag på jätteduktiga musiker. Visar det sig att det går hem i stugorna funderar vi på livespelningar, både i Sverige och utomlands, säger han.

Mycket av inspirationen till skivans texter kommer från naturen och sägnerna kring Strömsbruk.

– Jag är lite av en naturromantiker och älskar att gå runt och känna vibbarna i skogen, säger han.

Framförallt är det området kring Holm som inspirerat Henrik Bodin-Sköld. Skatter och intriger, död, konungar och spöken skänker extra krydda till den trolska miljön. Enligt sagan ska den mörkögda skönheten Anna ha dränkt sig i sin hjärtesorg på 1500-talet, nu går hon igen och spökar. En legend berättar om en kung och hans soldater som slog läger vid en liten sjö mitt i skogen och såg ett sjörå, en najad.

– Jag låter mig inspireras av naturvistelserna, att ströva längs Holmån, titta på horisonten och tänka att här satt en kung för länge sedan och såg en sjöjungfru. Det finns fantastiska historier som bör lyftas fram! Det här är mitt sätt att föra legenden vidare, säger han.

Annons