Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöräddning i båtfolkets tjänst

/
  • Christer Holmstrand, på besök från Stockholm, fick en förevisning av sjöräddningsfartyget Folke Östman, som utgår från Lönnångersfjärden.

Varje år räddar Sjöräddningen båtfolk i nöd längs våra kuster. I helgen visade de upp sig i Nordanstig.

Annons

I år firar Sjöräddningssällskapet 105 år. Man har under åren byggt upp en stor organisation, baserad på donationer, medlemsavgifter och ideellt arbete. Sedan starten år 1907 har man undsatt mer än 25 000 fartyg och räddat över 70 000 människor i sjönöd.

Några av dessa hjältar är besättningsmännen på fartyget Folke Östman, stationerad i Lönnångersfjärden. I lördags visade de upp sig och sin båt i Sörfjärden, Hårte, Mellanfjärden och på Bergön. Många var de, såväl unga som gamla, som i det fina vädret tog chansen att gå ombord på båten för att se och höra om hur det går till när Sjöräddningen rycker ut.

Det finns idag 67 räddningsstationer och mer än 170 räddningsbåtar längs Sveriges kust och i de största sjöarna. Ungefär 1800 frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut, dygnet runt, året om.

- När larmet har gått ska båten vara ute och räddningen på väg inom 15 minuter, berättar Martin Jonsson, som är en av de tolv besättningsmännen på Folke Östman. Därför måste vi alla bo i närheten av hemmahamnen, som i Jättendal och Harmånger, förklarar han.

Av besättningsmännen har alltid tre stycken jour och ska vara beredda att rycka ut, men denna soliga lördag i Mellanfjärden hade man bemannat upp båten med drygt det dubbla för att kunna ta emot alla nyfikna besökarna.

Mer läsning

Annons