Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöbotten kan gömma svaren

/
  • Bälingsjön kan ha svaren på varför de boende slutade att odla marken på 500-talet.

Resultaten från provtagningar av bottensedimenten i Bälingsjön har rätat ut en del frågetecken för arkeologen och doktoranden Elise Hovanta. Men fortfarande återstår många frågor om vad som egentligen hände 500 år e.Kr.

Annons

På botten av Bälingsjön finns spår av de hälsingar som brukade jorden under järnåldern. Flera platser efter Östersjökusen var bosatta fram till 500-talet. Men sedan övergavs platserna nästan samtidigt. Forskare vill ha svar på varför platserna lämnades. För två år sedan togs prover från sjöbotten i Bälingsjön och nu är proverna analyserade. Elise Hovanta berättar att forskarna har lyckats få tag på pollenkorn som de har kunnat datera till någon gång mellan 575-815 e.Kr. Dateringen har en felmarginal på 60 år.

– Vi ser att odlingen ökar igen i det här området. Det var det här svaret som vi ville ha, det är ett litet bevis på att något som har påverkat odlingen har hänt före 600-talet, säger Elise Hovanta.

Sedan tidigare har forskare sett att odlingen helt eller delvis upphört i området under 500-talet. Tidigare forskning har visat tecken på att det kan vara en kombination av klimatförsämring och samhällsförändringar som spelade in.

– Många faktorer kan ha påverkat. Klimatförändringar är en teori som vi tror på. Vi behöver ta ytterligare prover från flera sjöar för att kunna säga något säkert, säger Elise Hovanta.

Spåren av odlade växter försvinner på slutet av 500-talet och björkpollen får en kraftig uppgång. Det kan ses som indikationer på att odlingen har minskat och skogen brett ut sig mer. De nya provsvaren visar att odlingen i området sätter fart igen under 600-talet.

– Vi vet kanske inte så mycket mer genom de här provsvaren, men vi har fått en indikation på att vi är på rätt spår. Det krävs fler utgrävningar och mer jämförande analyser för att få veta varför odlingen minskade, säger Elisa Hovanta.

Hon har sökt pengar för att kunna fortsätta forska, men hon har än så länge fått avslag på sina ansökningar.

– Provsvaren kan vara ett bevis på klimatförändringar. De som bodde här bytte ekonomi när det inte blev lönsamt med jordbruk. Sedan går de tillbaka till jordbruket efter någon generation. Men vi vet ännu inte varför odling och jordbruk upphörde kring 500-talet, säger hon.

Mer läsning

Annons