Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöbodar skadade av storm

/
  • I Staffan Bergs sjöbod på Vitörarna hade vattnet orsakat stora skador, som han får åtgärda till våren. – Bara det inte blir fler stormar, eller mycket is, ska det nog gå bra, hoppas han. FOTO: STAFFAN BERG

Vattennivåer på 1,20 över normalvattenstånd och 20 sekundmeter ostlig vind, påminde i helgen fritidshusägare om baksidan av havsnära boende.

Annons

Genomblöta trossbottnar, söndertrasade väggar och bryggor på drift. Så ser det ut på många platser längs Hälsingekusten efter stormen.

– Förra högvattnet, när det var 140 cm över normalvatten, var det vindstilla. Nu var det 120, men med 20 m/sek ostlig vind. Hela vågbrytaren låg under vatten, säger Staffan Berg, ordförande i Hårte hamnförening. Där har minst 10 sjöbodar vattenskador och ytterligare 20 har fått in vatten. 20-talet bryggor har slitits loss och orsakat skadegörelse.

I Staffans bod var vattnet 15 cm över bryggkanten. På Vitörarna, där han också har en sjöbod, låg båten ännu i sjön.

– Båten klarade sig, men till våren får jag ta ut domkraft och lyfta boden för att reparera stenkistan och göra en del snickarjobb. Fast det är nog den lättaste båtupptagning jag någonsin gjort - bara att kroka i. När vattnet sjönk hängde båten där!

Också i Mellanfjärden har sjöbodar skadats. Gunnar Lööv, hamnkapten, har sett över förödelsen.

– Mellanfjärden har väl drygt 20 sjöbodar, av dessa är minst 8-10 drabbade, det beror alldeles på vilken höjd från vattenytan man byggt sjöboden. De som har sjöbodarna högre ställda har klarat sig bättre.

Mer läsning

Annons