Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista versen nära för Musikverkstaden

/
  • Erik Ahlqvist Loiske, Samuel Nilsson, Lars Elverovski, Ida Danneskog och Krzysztof Dawidowicz oroas över Musikverkstadens framtid.

500 000 kronor per år är för dyrt för kommunen som nu drar in stödet till Musikverkstaden.
– Det här känns som sista spiken i kistan, säger Lars Elverovski, samordnare för Nordanstigs Musikverkstad.

Annons

130 elever tar i dag del av utbudet av sång, musik och teater på Musikverkstaden i Nordanstig. Ytterligare tio står på kö. Men trots engagemanget och efterfrågan är framtiden oviss.

– Jag tänker på alla elever, det är dem det går ut över. Jag tycker det ligger på kommunens bord att erbjuda detta till sina invånare, säger gitarrlärare Erik Ahlqvist Loiske och får medhåll av musiklärare Samuel Nilsson.

I Hudiksvall kostar kulturskolan 260 kronor per termin och elev. I Nordanstig, som inte har en kommunal musikskola, kostar en termin 600 kronor på Studieförbundet Bildas Musikverkstad. Utan det kommunala stödet skulle avgiften kunna höjas till 2 600 kronor.

– Vi kommer inta ha råd då. Skulle vi bo tre kilometer söderut i Hudiksvalls kommun skulle vi ha helt andra förutsättningar. Det känns orättvist och diskriminerande, säger Krzysztof Dawidowicz, från Strömsbruk, som har fem barn som i dag spelar på Musikverkstaden.

Boerje Bohlin är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden som fattade beslutet.

– Det är fruktansvärt beklagligt, men vad gör man när plånboken är tom? Det fattas fortfarande fyra miljoner och Musikverkstaden var det sista som inte är lagstadgat, så vi hade inget val. Men det river i mitt hjärta. Jag vet värdet av musiken och vad den betytt för eleverna, säger han.

Bildas mål är att driva Musikverkstaden vidare, men om det blir via andra bidrag, höjd terminsavgift, minskad verksamhet eller något annat vet de inte.

– Vi kommer inte bara lägga oss ner och dö nu, utan ska verkligen försöka lösa detta på något sätt. Men när en så stor del av finansieringen försvinner blir det inte lätt, säger John Staffas, regionchef på Bilda.

Mer läsning

Annons