Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för skuldfällan efter semestern

/
  • – Det finns inga hopplösa fall, säger Eva Cronberg budget- och skuldrådgivare i Nordanstigs kommun.

Allt fler lånar allt mer och allt oftare. Semesterresor och mobiltelefoner köps på kredit. Då skuldfällan slår igen blir kommunens budget- och skuldrådgivare sista halmstrået.

Annons

– Folk är så pressade - samhället inbjuder till konsumtion, säger Eva Cronberg, budget- och skuldrådgivare i Nordanstig. Ungefär 30 besök i månaden, och många samtal, hamnar hos henne.

– Yngre människor lånar ofta till konsumtion, resor, telefon och kläder. Det är lätt om man är skuldfri och har inkomst. Sedan kommer dagen de ska börja betala. Jag vill inte vara moraliserande, men samhället borde ta mer ansvar.

Hon samarbetar med arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kronofogden, med flera. Hon vill inte jämföra med TV:s "Lyxfällan" men hon ser baksidan av snabba lån.

– Vem som helst kan hamna där, det kan räcka med en stor elräkning eller arbetslöshet. Somliga tror man kan lösa problem genom att låna, men har du inte råd i dag - hur ska du då ha råd om en månad?

Att vara skuldtyngd drar med sig problem. Men hos Eva Cronberg kan det vända.

– Jag intervjuar dem som ringer för att veta var de står. De får en tid inom två veckor och innan dess ett brev där de ska kryssa var de har skulder så jag kan kontakta dessa. Vissa har kassevis av oöppnade kravbrev, men det är inte mitt jobb att sprätta kuverten, det får personen själv göra. Det kan bli en nystart.

Eva Cronberg utreder och lägger upp en individuell plan utifrån det betalningsutrymme som finns, för att söka frivilliga uppgörelser eller skuldsanering - förutsatt att det finns någon form av inkomst.

– Blir det avslag söker vi igen. Det går alltid att göra något, säger Eva Cronberg, som aldrig lägger skuld på den skuldsatta.

– Det har de tillräckligt av själva och samhället straffar ändå den som är skuldsatt. På mina femton år här har jag bara haft en enda som inte klarade det utan skuldsatte sig igen. De flesta växer och går mer rakryggade ut från mitt rum.

Mer läsning

Annons