Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter upp skylt då andra tar ner

/
  • Möteslokalen skiljer sig från den internationella Frälsningsarméns, här är det Salt och Ljus i stället för Blod och Eld.
  • Nyligen åkte Margareta och Tony Tollin till Örebro och hämtade saker från kårer som läggs ner.
  • Tony Tollin ritar och förklarar hur den nya organisationen ser ut.
  • Uniformen, en viktig del av Svenska Frälsningsarméns profil.
  • Många kårer har tagit ner skyltarna – i Bergsjö ska armétemplet sätta upp sina.

Efter 110 år lägger Svenska Frälsningsarmén ner. Fast inte i Nordanstig, här börjar kåren – som faktiskt växer – om.

Annons

Internationella Frälsningsarmén grundades av William Booth, 1865. Hanna Ouchterlony tog den till Sverige 1882, i december hölls första frälsningsarmémötet på Ladugårdslandsteatern i Stockholm. Frälsningsarméns verksamhet i Sverige fortsätter, men för Svenska Frälsningsarmén, som bildades 1905 i Sundsvall, är det 110:e året ett ödesår.

Samfundet lägger vid årsskiftet ner centralorganisationen, hälften av kvarvarande kårer försvinner. Men i Nordanstig har Margareta och Tony Tollin färdigställt en helt ny armélokal. Söndagen den 15 november är det invigningsgudstjänst med överstarna Göran Andreasson och Leif Johansson, samt kyrkoledare Lennart Renöfält.

Så ni börjar om här och nu?

– Svenska Frälsningsarmén hade en del pengar kvar, och inrättade en fond. Därifrån fick vi pengar att köpa fastigheten, berättar Margareta och Tony.

De hyr en av tre lägenheter på Gamla Vägen – i huset där en gång Essan Wallin drev Café Savoy – där halva bottenvåningen blivit gudstjänstlokal. De blyinfattade fönstren har Svenska Frälsningsarméns vapen, korset med strålarna. Tony och Margareta har hämtat inredningsdetaljer från kårer som läggs ner.

Förutom den frikyrkliga delen, där man liksom Frälsningsarmén driver hjälpverksamhet jämsides med den religiösa – och där bland annat tältmöten varje sommar ingår – sköter Bergsjökåren även Rigahjälpens second hand. I nuläget en egen hjälporganisation med bland annat sommarläger för lettiska barn , som på sikt ska in i kårens aktiviteter.

– Vi tror det ska gå. I och med denna förändring blir vi mer självständiga. Tidigare har vi fått rapportera in all verksamhet till centralorganisationen, men nu får vi större självstyre, och Rigahjälpen bör kunna tas med i vår verksamhet.

Hur ska ni locka Nordanstigsborna hit, till er fina lokal?

– Förutom gudstjänster varje vecka, planerar vi att framåt våren starta det som brukar kallas "norrländska symöten". Inte för att man kanske syr så mycket numera, men man har ett möte på dagen – utan gudstjänst – där någon kommer hit och talar om något, eller spelar något instrument och sjunger.

– Dessutom ska vi ha julfest den 5 december, och en nyårsmiddag, med gudstjänst och musik, på nyårsafton, då man kan träffas, äta och umgås.

– När vi startade den här kåren 2002, var vi fem medlemmar. Nu är vi 25, varav två yngre nyligen tillkommit. Nu ser vi framåt och ber för att människor ska komma till oss.

Mer läsning

Annons