Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkraft-kris drabbar Nordanstig

/
  • Samkraft äger vindkraft i Knoppe.
  • Samkrafts ekonomi ser ut att bli ett problem för Nordanstigs kommun, vilket bekymrar Stig Eng.

Sedan Samkraft inte kunde betala ett lån i juni i år, står det klart att borgensmännen riskerar att förlora miljontals kronor. För Nordanstig rör det sig om närmare en miljon.

Annons

Målsättningen då Samkraft bildades 2008 var att producera miljövänlig el, och Samkraft äger tio vindkraftverk, varav tre finns i Knoppe, Nordanstig. Men de låga elpriserna har gett bolaget problem med att få ekonomin att gå ihop. I fjol visade bokslutet minus fem miljoner.

Bland delägarna återfinns såväl privata bolag som kommuner, däribland Nordanstig, vars aktiepost på drygt 1,3 miljoner motsvarar cirka 1,7 procent. Kommunen har även ett borgensåtagande på 907 740 kronor.

Då ett lån på 64 miljoner skulle betalas den 4 juni i år, meddelade Samkraft att det saknades medel. Gävle kommun, som är störste delägaren, har visat intresse för att köpa bolaget, men nyligen stod det klart att så blir nog inte fallet. Nu har Kommuninvest skickat "påkallande av betalning", till borgensmännen, bland annat till Nordanstigs kommun.

Stig Eng, (C), vice kommunstyrelseordförande i Nordanstig, är både oroad och besviken över att kommunens satsning på grön el ser ut att ge en bitter eftersmak:

– Jättetråkigt. Detta är en investering vi gjorde i förnyelsebar energi. Men det ingen räknade med var att energipriset skulle falla. Samkraft köpte även tre av vindkraftverken i Knoppe och de är bland de mest högproducerande verken i landet, särskilt i år. Men olyckligtvis har man bara fått sex öre per kilowatt och skulle behöva ungefär 45 öre för att det ska gå runt. Det enda goda med de låga elpriserna är väl att man nu kan tvingas stänga kärnkraft...

Förlorar Nordanstig på en försäljning?

– Vårt aktiekapital – 1 371 000 kronor – har vi skrivit ner med ungefär hälften, så där kvarstår 800 000, som i så fall går förlorade. Fast då slipper vi borgensåtagandet.

Och om ni måste infria borgensåtagandet?

– Om det inte går att lösa problemen, och lånet på 64 miljoner inte kan betalas, får Nordanstig kommun betala drygt 900 000 i borgen. Försvinner det lånet är Samkraft i en annan sits, men problematiken för bolaget är att företaget måste vidta åtgärder för att få verksamheten att gå runt.

Och om det blir konkurs?

– Man måste försöka lösa krisen så företaget kan avyttra sina tio vindkraftverk och tillhörande certifikat i lugn och ro. Dessutom äger de hälften av ett utvecklingsområde, Högknölen.

Hur länge kan detta pågå?

– Även om bolaget säljs kan processen fortsätta i något år. Det kan bli långdraget.

Mer läsning

Annons