Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt blomma i ängsmark

/

Den rödlistade växten fältgentianan breder ut sig i Rigberg, i närheten av byn Norrbäck utanför Hassela.

Annons

I 21 år har Naturskyddsföreningen i Nordanstig ansvarat för att den gamla hagmarken slåttas varje sommar. Slåttern genomförs för att rädda många ängs- och skogsväxter som finns på platsen. Sven Norman, ordförande för Naturskyddsföreningen i Nordanstig, uppskattar att det finns omkring 100 olika arter i området. En av de som är mest hotad i landet är fältgentianan som växer i skogsbacken.

– Det är tack vare slåttern som fältgentianan kan blomma här. Flera arter gynnas genom att man slåttar, berättar Sven Norman.

På söndagen gjordes ett besök i Rigberg för att se hur arterna har tagit sig efter slåttern. Uppskattningsvis har man i år hittat omkring 50 stycken fältgentianan i Rigberg.

– Förra året var det 200 stycken och året innan omkring 50 stycken. Det är svårt att säga vad skillnaderna beror på, säger Sven Norman.

Rigberg, som ligger cirka 400 meter över havet, var en gång i tiden en bosättning och på ängen syns bland annat lämningar av en smedja. Nu ansvarar Naturskyddsföreningen i Nordanstig för att området slåttas varje år. Föreningen får bidrag från Jordbruksverket för att genomföra slåttern.

– Det bästa är om betesdjur kan gå på gammal ängsmark. Betesdjuren hjälper till med att trampa ned fröna från blommorna i marken, säger Sven Norman.

Mer läsning

Annons